Публікації
12:56
30 Листопада
309

Що мають робити батьки, які не хочуть вакцинувати свою дитину – пояснення МОЗ

Публікації

У законопроект № 4142 «Про систему громадського здоров’я» додано кілька нових пунктів, що стосуються процесу вакцинації населення. Зокрема, батьки, які відмовляються вакцинувати дитину, повинні будуть написати заяву про відмову.

Про це повідомив під час брифінгу головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Крім того, збільшився перелік інфекційних хвороб, які вимагають обов’язкових щеплень.

«Найперше, до 10 інфекційних хвороб, які вже визначені, додається новий антиген – пневмококова інфекція. Тобто їх вже буде 11… Також врегульовується на законодавчому рівні питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень. Тепер в разі прийняття цього законопроекту, потрібно буде написати заяву, якщо ви відмовляєтесь вакцинувати свою дитину», – пояснив заступник міністра.

За його словами, в такому випадку  відповідальність за відмову від вакцинації буде покладена виключно на батьків. Вони повинні ознайомитися зі всіма ризиками, які існують від того, що дитина не була щеплена.

Крім того санітарний лікар розповів, що деякі норми щодо вакцинації, які зараз критикують антивакцинатори, уже діють на території країни і не були внесені в законопроект як щось нове.

«Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про захист санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» чітко передбачено, що в Україні є обов’язковою вакцинація проти 10 інфекційних хвороб», – пояснив Ляшко.

За словами Ляшка, вакцинація є обов’язковою в Україні, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки та школи.