Публікації
17:26
30 Листопада
360

Чи потрібно при COVID-19 вживати антибіотики – пояснення МОЗ

Публікації

Антибіотики не лікують коронавірусну хворобу та не допоможуть уникнути інфікування. Ці препарати дієві у випадку бактеріального захворювання, а не вірусного.

Про це розповів під час брифінгу головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Тому при COVID-19 їх варто приймати лише тоді, коли поруч з коронавірусною інфекцією розвинулось бактеріальне захворювання.

«Сьогодні антибактеріальні препарати не діють та неактивні на вірус. Тому встановлення діагнозу COVID-19 – це не є прямим показом до застосування антибіотиків. Довіряйте своїм лікарям та не займайтеся самопризначенням антибіотиків. Антибіотики призначаються лише тоді, коли є переконливі докази того, що до вірусної інфекції приєдналась бактеріальна. Оскільки антибіотики діють виключно на антибактеріальну інфекцію», – пояснив санітарний лікар.

При цьому Ляшко зазначає, що в Україні помітно збільшилась кількість продажів та використання антибіотиків у лікарнях. 

«На фоні епідемії коронавірусної хвороби у нас значно зростають продажі антибіотиків у аптеках та значно збільшується використання антибіотиків у закладах охорони здоров’я. Зокрема тих, що надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою. МОЗ сьогодні додатково в резерв для ковідних лікарень перерозподіляє 400 тис. флаконів «Меропенему» і 700 тис. таблеток «Амоксициліну», – розповів санітарний лікар.

За словами Ляшка, ці антибіотики будуть перебувати у резерві для того, щоб лікувати хворих з коронавірусною хворобою, у випадку якщо це буде необхідно.

Заступник міністра закликає утриматися від профілактичного вживання антибіотиків та застерігає, що бездумне вживання антибіотиків може призвести до краху у розвитку медицини.