Публікації
10:06
8 Вересня
411

У Раді планують законодавчо врегулювати дистанційну роботу

Публікації

У парламенті зареєстрували законопроєкт, який має врегулювати дистанційну форму роботи.

Текст законопроєкту №4051 оприлюднили на сайті Верховної Ради.

Народні обранці пропонують запровадити два самостійні види роботи — дистанційну та надомну. Роботодавці при укладенні трудового договору таких форм робіт матимуть право отримати відомості про місце проживання або інше місце, звідки працівник буде виконувати роботу.

Під дистанційною роботою у документі йдеться про форму організації праці, коли працювати можна в будь-якому місці за вибором працівника. Він самостійно обирає власне робоче місце та персонально відповідає за забезпечення необхідних умов праці на ньому.

Автори документу пропонують передбачити можливість дистанційного ознайомлення працівника з вимогами щодо охорони праці завдяки відеозв’язку.

Працівник матиме можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Також роботодавець має забезпечити точний облік відпрацьованого часу та ефективний контроль за раціональним використанням робочого часу працівником.

Під надомною роботою у документі йдеться про форму організації праці, коли працівник виконує оплачувану роботу за місцем його проживання або в інших приміщеннях. Там має бути фіксована робоча зона, технічні засоби, потрібні для виробництва продукції чи надання послуг.