Публікації
19:36
28 Травня
1023

Навіщо маніпулюють з цінами на ліки та діяльністю публічних осіб?(ФАКТЧЕК)

Публікації

У соцмережах часто можна зустріти різноманітні маніпулятивні пости, які прямо чи приховано натякають на діяльність/бездіяльність певних політичних персон. Один із таких розмістили нещодавно у Facebook. Автор посту порівняв вартість медичного препарату за час керівництва лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко і екс-міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. Наскільки правильним і таким, що відповідає дійсності, є це порівняння, досліджували наші фактчекери.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ

АРГУМЕНТИ:

По-перше, автор маніпулює тим, що порівнює чиновників, які у свій час займали різні посади. У 2008 році Юлія Тимошенко була прем’єр-міністром України, а Уляна Супрун у 2017-му – міністром охорони здоров’я України. Відповідно у них була різна сфера відповідальності. При цьому закупівля ліків – це якраз галузь діяльності Міністерства охорони здоров’я. Тому ставити знак «дорівнює» між Тимошенко і Супрун – це те саме, що порівнювати результати роботи Президента і очільника якогось із комітетів Верховної Ради. Автор маніпулює вдруге, коли порівнює вартість одного медичного препарату, який застосовують для лікування онкозахворювань, за різний період. При цьому він стверджує, що лікувальний засіб став дешевшим у 16 разів. Перш за все, різниця між 2008-им і 2017-им – це 9 років. А за цей період вартість долара у нас  зросла в середньому від 5-ти до 27-ми гривень.

По-друге, топотекан випускається у капсулах і флаконах з різною кількістю діючої речовини – від 1 до 4 мг, відповідно і ціна на них різна. У пості не вказується, про яке саме дозування йде мова.

По-третє, у 2007 році препарат коштував 1, 893 грн., а у 2017 – 592,86 грн. , тобто $ 378 і $ 21 за курсом відповідно. Проте у 2008 році топотекан був новим і рідкісним препаратом, який випускала тільки одна фірма – GlaxoSmithKline. А дженеріки (тобто аналоги) на основі цього препарату були розроблені тільки в листопаді 2010 р. Відповідно не дивно, що спочатку медзасіб був дорогим і малодоступним, а виготовлення аналогів зумовило його здешевлення. І хоча препарат й справді став дешевшим, та причини цього очевидно не пов’язані із діяльністю на своїх посадах Тимошенко чи Супрун. Та й судити про це на прикладі одного лікарського засобу – не зовсім правильно і коректно.

Виникає також запитання, чому раптом в 2020 році у соцмережі з’являються пости про порівняння діяльності Тимошенко і Супрун, які вже давно не займають тих посад.  Як виявилось, ця «картинка» блукала просторами Інтернету ще у 2018 році, тож  очевидно, що зараз її, так би мовити, витягнули з архівів, щоб маніпулювати думками українців у потрібному комусь напрямку. Дуже ймовірно, що у зв’язку з наближенням місцевих виборів.

На таблицях нижче, для порівняння, ціни на топотекан у 2008-му і 2017-му роках.

Автор: Світлана Величко 

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.