Публікації
21:41
27 Травня
1079

Чи справді є спалах COVID-19 у Тернопільському гарнізоні? (ФАКТЧЕК)

Публікації

На вихідних декілька онлайн-видань – як місцевих, так і всеукраїнських – поширили новину про спалах коронавірусу серед тернопільських військових. Інформація зрозуміло викликала чималий резонанс, але  чи не поспішили сайти із «діагнозом»? Про це дізнавалися фактчекери.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ

АРГУМЕНТИ:

«У Тернопільському гарнізоні зафіксували спалах коронавірусу. За останню добу коронавірус діагностували у вісьмох військових» –  такі кричущі заголовки з’явилися одразу на декількох Інтернет-ресурсах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усі сайти, що поширили дану  інформацію, як першоджерело вказують публікацію на сайті Міністерства оборони України. У цій новині  Міноборони прозвітувало про ситуацію із захворюваністю на коронавірус у Збройних силах України. У публікації, зокрема, повідомляється і про перебування на ізоляції восьми військовослужбовців Тернопільського гарнізону. Проте про спалах, як про критичну ситуацію  із захворюванням на COVID-19, там не йдеться. Тому поширена інформація має ознаки маніпулятивності, адже автори публікацій поширили власну оцінку події, таким чином нагнітаючи ситуацію. Це підтверджує і коментар Юрія Кульпи – прес-офіцера  44 окремої артилерійської бригади, яка дислокується на Тернопільщині. На своїй сторінці у Фейсбук він повідомив, що COVID-19  у тернопільських військових лабораторно не підтверджено. А у коментарі телеканалу Тернопіль 1 також уточнив, що кількість військових на ізоляції становить 9, і їм наразі проводять додаткове обстеження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.