Публікації
14:23
29 Листопада
635

Маніпуляції в пресі проти нового очільника Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля

Публікації

Тернопільщина отримала нового голову облдержадміністрації. Ним став Ігор Сопель, який балотувався в парламент від партії “Слуга народу” по округу №166 в Тернопільській області, але програв самовисуванцю Миколі Люшняку.

Представляв нового очільника “білого дому” у Тернополі Президент Володимир Зеленський. Ще до офіційного представлення місцевий сайт опублікував інформацію, у якій йдеться, що майбутній керівник ОДА був членом “Партії регіонів”. Натомість у коментарі іншому виданню Ігор Сопель заявив, що дана публікація є вигадкою.

То хто ж каже правду, з’ясовували фактчекери.

ТЕЗА 1: Претендент на посаду голови Тернопільської ОДА і сам в минулому “регіонал”.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За тиждень до представлення Ігоря Сопеля головою ОДА на місцевому сайті Politerno з’являється публікація із заявою про те, що претендент на керівне крісло у “білому домі” був членом “Партії регіонів”. Як доказ медіа наводить фото партійного посвідчення, яке надіслали читачі у редакцію.

Вже після представлення Ігоря Сопеля світлину того самого партійного посвідчення активно поширювали у різних соцмережах, зокрема, у своєму телеграм-каналі ним поділився екс-нардеп Борислав Береза, а на своїй сторінці у Фейсбук – український політолог Тарас Чорновіл.

Слід акцентувати увагу на тому, що і тернопільське видання, і топ-спікери посилаються лише на один джерело-документ – начебто посвідчення Ігоря Сопеля як члена “Партії регіонів”. Інших джерел і документів ніхто з них не наводить, що вже викликає певні сумніви щодо достовірності такого факту. Тим більше, на поточний момент відомо, що “Партія регіонів” припинила свою діяльність і інформації про неї та її склад на сайті Мін’юсту відсутня.

Тож можна вважати, що тернопільський сайт вдається до маніпуляції, адже підтвердити чи спростувати факти, наведені у статті немає можливості. Окрім того, сайт не наводить скрін електронного листа чи інші докази, які б додатково, згідно журналістських стандартів, підтвердили подану інформацію.

ТЕЗА 2: Ця інформація про мене є підробка. Ніякого відношення до партії регіонів я не мав і не маю. Повідомляю, що я з 2010р. по 2015р був депутатом Хоростківської міської ради від ПП «Громадянська позиція».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Із відкритих джерел дослідити на предмет правдивості дану інформацію також не має можливості, адже на сайті ЦВК дані з Тернопільщини по місцевих виборах 2010 року відсутні.Так само відсутня інформація і на сайті Хоростківської міської ради.

Проте редакцією був надісланий відповідний запит у Центральну виборчу комісію. У відповіді на запит у ЦВК підтвердили, що Ігор Сопель дійсно став переможцем виборців до Хоростківської міської ради та балотувався у 2010 році як член партії “Громадянська позиція”. Нагадаємо, партія «Громадська позиція» була створена у 2005 році, а її очільником з того часу і по сьогодні є Анатолій Гриценко.

Отож, резюмуючи матеріали перевірки, можна вважати – меседж розповсюджений тернопільським медіа, що Ігор Сопель був членом “Партії регіонів” не має підтвердження і спростовується офіційним документом ЦВК про те, що впродовж п’яти років громадянин Сопель був представником партії “Громадянська позиція” у Хоростівській міськраді.

Матеріал публікується за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews, у співпраці з Тернопільським прес-клубом.