Публікації
10:00
13 Липня
2223

Не мільйонер і не заможний: чи насправді такий бідний тернопільський нардеп Головко?

Публікації

Чим менше часу залишається до дня виборів, тим ближчими до народу намагаються бути кандидати у депутати. Принаймні, таке враження справляє нардеп із Тернополя Михайло Головко (ВО “Свобода”), який вже втретє балотується у Верховну Раду по одномандатному виборчому округу №164. На попередніх парламентських виборах (у 2012 та 2014 роках) на цьому ж окрузі він здобув перемогу.

Отож, Головко з 2012 року є депутатом Верховної Ради, і за ці майже 7 років дослужився до звання … одного із найбідніших тернопільських парламентарів. Так він сам назвав себе в ефірі програми “Гроші”, що вийшла на телеканалі 1+1 8 липня, при цьому заперечуючи наявність елітного житла у столиці та мільйонних статків.

Правда це чи ні – перевіряли фактчекери.

ТЕЗА 1: (36:57) «Я живу в Києві на зйомній квартирі. Я за це плачу оренду. Я не маю свого жила в Києві».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За офіційними даними, які Головко подав у щорічній декларації за 2018 рік, він не володіє майном у столиці. У декларації сказано, що у нього є квартира у Тернополі, площею 64 м2 , та оціночною вартістю 1 350 000 грн. Жодного іншого житла Головко не задекларував.

А, згідно із даними, розміщеними на сайті Верховної Ради, тернопільський нардеп і справді отримує компенсацію для оренди житла або винайму готельного номеру у розмірі 19 500 грн щомісяця.

ТЕЗА 2: (37:21) «Насправді, я – один із найпростіших та найбідніших депутатів, в тому числі і на Тернопільщині»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У ТОП-3 найбідніших депутатів Тернопільської області Михайло Головко точно не входить.

У Верховній Раді Тернопільщину представляє 8 народних обранців.З них, згідно із поданими деклараціями, є ще три парламентарі, які «бідніші» за «свободівця».

Найбіднішим є депутат Володимир Соляр, який не має ні авто, ні житла, ні заощаджень, а його дохід за минулий рік становив 421 983 грн.

На другому місці серед «найбідніших» тернопільських нардепів – Микола Люшняк. У його власності є житло та 859 282 грн. доходів, половина із яких – це зарплата.

Трійку «антибагачів» замикає Олег Барна, який за офіційною декларацією, має лише авто та 1 234 028, 5 грн (це і зарплата, і заощадження).

Михайло ж Головко має статки у розмірі 1 375 495 гривень (детально у доказу наступної тези). Отже не може володіти «титулом» «найбіднішого» депутата Тернопільщини. 

Інфографіка: Без Брехні

ТЕЗА 3: (37:28) «Я не є мільйонером і не є заможною людиною»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Щодо визначення себе як «не є мільйонера», депутат вдається до неточних даних і маніпуляцій.  

Згідно вже заданій декларації, яку нардеп подав у березні цього року, сказано, що у 2018 році він заробив 447 395 грн. Окрім того, він має заощадження у розмірі 80 000 гривень та 33 000 доларів.

Станом на 11 липня, за даними Нацбанку, курс долара становить 25, 7 грн. Тож якщо порахувати усі заявлені доходи Головка у вітчизняній валюті, то виходить сума у розмірі 1 375 495 гривень. Тобто, все-таки, Головко – мільйонер, адже цифри говорять красномовніше за слова.

Ну і додамо, що, очевидно, в очах Головка, людина, яка володіє автомобілем, вартістю 280 тисяч гривень (знову ж таки, це – дані декларації), не є заможною.

Команда ФАКТЧЕКУ
Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”