Публікації
16:55
2 Серпня
1481

В фойє Тернопільської ОДА експонують виставку «Образ і слово Кобзаря у вишивці»

Публікації

«Образ і слово Кобзаря у вишивці» – виставка з такою назвою відкрилась в фойє Тернопільської ОДА. Це галерея вишитих портретів Тараса Шевченка. Раніше ця виставка презентувалась в Луцьку, Львові і Володимирі-Волинському.

Виставку вишитих картин присвячено 205-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. А також його проводять в рамках святкування сторіччя Союзу Українок.

Виставку до Тернополя привезли з Полтави. В грудні 2016 року заслужений майстер народної творчості, автор схем цих вишивок Григорій Кисіль зі своїми колегами і однодумцями розробляв, планував цей проект. До речі, схеми він розробляв вручну, без комп’ютера. А в січні Григорія Кисіля, на жаль, не стало. Та справа його живе..

В вишиванні картин прийняли участь 77 вишивальниць з Полтавщини і Канева і 1 вишивальник з Канева. Цей проект було створено під егідою Союзу Українок. Також до його реалізації долучилось Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих. Фінансову підтримку надав народний депутат Юрій Бублик.

Для виготовлення цієї виставки було використано 54 000 метрів нитки для вишивання, а також вишито понад 4 мільйони хрестиків…. Тому зараз збирають дані для того, щоб подавати заявку до Книги рекордів України.

Організатори виставки планують до дня перепоховання Т.Г. Шевченка 21-22 травня 2019 року встигнути проїхати з цією виставкою всю Україну.

Фото автора

Автор: Галина Жук