Публікації
22:33
6 Липня
838

В тернопільському музеї експонуються давні макатки, які вишивались для дітей

Публікації

В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка макаток, які колись вишивали наші бабусі, прабабусі для своїх дітей, онуків. Ці вироби просто зачаровують своєю красою, душевністю. Шкода, що зараз такі речі відходять з нашого життя. Адже це було не так давно – якихось сто років тому. Музей дає нам змогу зануритися в ті часи і наповнитись теплом цієї енергетики.

«На цій виставці показано те, чим батьки колись хотіли зацікавити дітей і вказати, що в домі є дитина, – розповідає завідувачка сектору  збереження фондів, зберігач групи «Тканина» Тернопільського обласного краєзнавчого музею Галина Завіша. – Мама вишивала, думала про дитину…»

Вишивали птахів, домашніх тварин, особливо любили вишивати котів. На виставці є одна цікава деталь – якщо придивитися до квітки на одній з робіт, то там проглядається риба. Такий собі ребус, який прихований у вишивці.. Тут експонуються макатки, кольори яких яскраві, барвисті. Це є свідченням того, що батьки вкладали в роботу свою любов, натхнення, яке черпали з краси довколишнього світу і природи. На цих макатках використано такі вишивальні шви: ланцюжок, хрестик, півхрестик, стебнівка.

«Загалом, вся група «Тканини» у фондах ТОКМ налічує більше 12 тисяч експонатів від кінця XVIII ст. і до наших днів, – каже Галина Завіша. – Найбільша кількість – це вироби з початку ХХ ст. і до 50-тих р.р. ХХ століття. В цю групу «Тканина» входить все, що стосується одягу, головних уборів, інтер’єрної тканини (рушники, килими, простирадла), а також взуття і прикраси. Всі вироби вишиті вручну. Техніки вишивки різні.»

Виставка макаток розташована в фойє музею при вході. Вона триватиме ще протягом тижня. До перегляду запрошуються всі бажаючі.

Фото автора

Автор: Галина Жук