Публікації
23:17
13 Листопада
618

Фекаліями заливають околиці Тернополя

Публікації

Люди швидко звикають до комфорту. Якщо на початку 70-х років минулого століття міста з їх багатоквартирними будинками приваблювали зручностями – опалення, вода в квартирі, каналізація, туалет, то з часом подібними зручностями обзавелись приватні хати та садиби. Каналізація зазвичай облаштовується на власному подвір’ї – септикі, куди успішно закачується усе, що проходить через зливи від кухні, ванної та туалетів. Проблема наповненності септиків вирішується просто – викликом машини асенізатора. Спеціальне авто за відповідні гроші вичищає септики та вивозить нечістоти. Питання куди? Ті, що поблизу Тернополя мали б, знову ж такі, за гроші здавати усе у відповідне місце, де є спеціальні відстійники. 

Схема непогана, але ж є можливість залишити усі гроші за послугу собі, якщо відвезти свій груз подалі від клієнта, вилити все просто на галявинці і повернутися за новою порцією оплаченого продукту. Вже досить довгий час таку картину відслідковують громадські активісти. Найбільшу небезпеку, окрім протизаконних дій асенізаторів, бачуть у критичній кількості фосфатів у нечістотах, адже у септики виливаються щодня вода забруднена порошками та засобами для миття посуду і прибирання в домі. Фосфати – це основа у більшості засобів для чистки, прання та миття. За оцінками екологів, такі смердючі калабані без фосфатів ще не найбільша біда для природи, а ось фосфати мають здатність просочуватися глибоко у землю, де проходять водні артерії, а водоносні шари навколо Тернополя пролягають досі близько до поверхні. Саме ця вода наповнює колодязі тих самих приміських будинків.

Активісти громадської організації “Скеля” намагаються розірвати це ганебне коло. Деякі спроби донести до асенізаторів протизаконність та небезпеку від їх діяльності були подібні на фільми з погонями та переслідуваннями, що в умовах наших доріг справжній екшн. Діалог у більшості випадків, на жаль, поки що не можливий, але є і позитивний результат – після спілкування з активістами один з перевізників такі заключив договір з «Тернопільводоканалом» та зобов’язався відвозити свій груз у відповідне місце. Своїх “героїв-асенізаторів” “Скеля” показала у фільмах, які виклала у мережі YouTube/

Коментує Андрій Об’єщик (Протидія корупції та моніторинг екології “Скеля”): “Люди воліють не думати про це незручне для них питання, але шила в мішку не сховати – «приватники» відходи та нечистоти зливають на полях, у лісах, будь-де, аби не платити водоканалам за злив у їхні мережі. Чим завдають істотної шкоди навколишньому середовищу, нищать природу та створюють небезпеку для здоров’я інших людей. Хоча поряд із напівлегальними «приватниками» такі ж самі послуги надає «Тернопільводоканал», який працює згідно встановлених правил і нечистоти зливає у власну мережу, для їх подальшої очистки. Правда коштують їхні послуги трохи дорожче, ніж у «приватників», що інколи готові надати знижку до 50%, особливо, якщо поряд є тихенька місцина, де можна непомітно злити нечистоти. Працюють такі «приватники» подекуди взагалі без будь-яких документів на таку діяльність, не сплачують жодних податків до місцевих бюджетів та не дотримуються жодних правил, щодо утилізації відходів. Проте збитки, які вони завдають довкіллю в результаті незаконного зливу нечистот та відходів, можуть вимірюватися сотнями тисяч гривень. У діях порушників містяться ознаки правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст.52 КУПАП «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель». Ми наполягаємо на застосуванні до порушників жорстких санкцій, аж до кримінальної відповідальності за ст.239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу України. Ми хотіли би порадити тим, у кого є потреба у видаленні нечистот і відходів – не співпрацюйте з такими «ділками», адже в свою чергу ви стаєте співучасниками їхніх злочинів. Краще переплатити невелику суму і замовити послуги водоканалу, тоді ви точно будете впевнені, що відходи не виллють за першим поворотом на поле. А головам сільських рад є порада замислитися над цим питанням і спробувати проблему обернути на додаткові надходження до місцевих бюджетів, взяти видалення нечистот і відходів під власний контроль, систематизувати та зробити цю послугу зрозумілою і легкодоступною усім мешканцям. Тоді і не залишиться місця спритним порушникам.”

за матеріалами сайту
www.tenews.org.ua/