Публікації
00:41
3 Листопада
630

Вибори до об”єднаних громад Тернопільщини: які порушення зафіксовано

Публікації

29 жовтня відбулись вибори у чотирьох об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області: у Зборівській, Хоростківській та Лановецькій  міських громадах та у Саранчуківській сільській громаді.

Представники ОПОРИ під час проведення голосування на перших виборах у ОТГ Тернопільської області спостерігали на дільничних виборчих комісіях в рамках загальноукраїнської статистичної вибірки, передбаченої методологією збору репрезентативної інформації про організацію ДВК процедури голосування та підрахунку голосів.

Варто зазначити, що надалі зберігається тенденція, коли члени дільничних виборчих комісій хотіли видати виборчі бюлетені без пред’явлення виборцем паспорта. «Більшості спроб незаконної видачі бюлетеня, свідками яких були спостерігачі, вдалося запобігти шляхом зауважень членам ДВК. Проте на ДВК №610488, що у селі Ярчівці Зборівського району, член  дільничної виборчої комісії не реагувала на зауваження спостерігача про неприпустимість порушення вимог Закону та видавала виборчі бюлетені, не вимагаючи у виборців пред’явлення паспорта. За фактом виявленого порушення спостерігачі ОПОРИ написали заяву в поліцію», – зазначила координаторка громадського спостереження  за виборами Ольга Галушка.

У Ланівцях дільнична виборча комісія №610644 порушила принцип безперервності процесу голосування, зокрема на 20 хвилин призупинила процедуру видачі виборчих бюлетенів у зв’язку з необхідністю усунення процедурного порушення, створеного групою членів ДВК, які організовували голосування виборців за місцем перебування. Нагадаємо, що Законом України «Про місцеві вибори» передбачена безперервність процесу голосування і не передбачено жодних випадків, які б дозволяли цей принцип порушити.

Спостерігачі ОПОРИ також повідомляли про порушення процедури транспортування і передачі виборчої документації з дільничної виборчої комісії до територіальної виборчої комісії, а саме транспортування протоколів про підрахунок голосів у незапечатаному вигляді. «Такі випадки були виявленні під час спостереження за прийомом Зборівською ТВК виборчої документації з дільничних виборчих комісій. Відповідно до частини 7 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» передача дільничною виборчою комісією протоколів про підрахунок голосів у незапечатаному вигляді є підставою для обов’язкового повторного підрахунку голосів на цій виборчій дільниці, але ТВК не дотримувалась цієї вимоги Закону і рішень про повторний підрахунок голосів не приймала», – зазначив Іван Маруняк, регіональний координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами.

Також на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області спостерігався незадовільний рівень професійної підготовки членів дільничних виборчих комісій.

Місцеві вибори 29 жовтня 2017 року не стали винятком у питанні порушення строків проведення передвиборної агітації. Спостерігачі ОПОРИ повідомляли про невчасно зняті друковані агітаційні матеріали у населених пунктах Зборівської та Лановецької громад. Слід нагадати, що частиною 2 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування, а частина 11 статті 60 цього Закону зобов’язує органи місцевої влади з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню голосування, зняти агітаційні матеріали.

Крім того, до місцевого інформаційного простору надійшло повідомлення про те, що у день голосування у місті Хоростків біля храмів здійснювалося поширення друкованих агітаційних матеріалів. З цього приводу спостерігачка ОПОРИ звернулася із заявою у поліцію. Правоохоронці здійснюватимуть перевірку інформації про порушення строків, відведених для здійснення агітації.

https://www.oporaua.org