Відео
09:00
20 Червня
3088

Головна Дзеркальна зала Вишнівецького палацу відреставрована та урочисто відкрита

Відео

Концертом класичної музики, виставкою картин Івана Марчука, показом колекції жіночого одягу оздобили знакову подію в історії Вишнівецького палацово-паркового комплексу – відкриття відреставрованої головної дзеркальної зали.

Любов Шиян, науковий співробітник Вишнівецького відділу національного заповідника «Замки Тернопілля», кандидат історичних наук

«Сьогодні бароковий Вишнівецький палац один з кращих архітектурних ансамблів України. І головною історичною залою є дзеркальна зала. Ми впродовж майже двох десятиліть збирали приватні майнові документи. Ми повертаємо Вишнівцю його документальний, а головне меморіальний характер. Будували палац інтелектуали для інтелектуалів. Ми багато зробили в сенсі того, щоби зрозуміти семантику елементів самого оздоблення палацу. Я думаю, що для України важливо, що Вишнівецька резиденція перетворюється в справжню культурну столицю не лише Тернопільщини, я думаю, що вона буде мати загальнонаціональне значення, не забуваємо, що князі Вишнівецькі – це дуже впливовий рід, який з початку п’ятнадцятого до середини вісімнадцятого століття творив не лише власну історію, не лише історію України, а і європейську історію.

Колись кожна кімната, кожен зал палацу були особливими. Пам’ятка культурної спадщини України національного значення – дивом вціліла, але була повністю змінена всередині.

Степан Барна, голова Тернопільської обласної державної адміністрації.

«В післявоєнний період тут перебувало професійно-технічне училище, що дало нам шанс законсервувати це приміщення і, принаймі, зберегти його стіни. Вперше за багато років ми маємо два роки відродження історії і палаців в Тернопільській області. 34 замки, які знаходяться на території Тернопілля, вони мають споріднену культуру з багатьма країнами Європи і світу. Вперше ми мали можливість реалізувати хороший проект, спільний проект держави Україна, українського культурного фонду, а також посольства Сполучених Штатів Америки по відновленню та створенню конкретної справи саме відродження дзеркальної зали”

У вівторок, 19 червня, Дзеркальну залу відкрили дружина Президента України Марина Порошенко разом із Послом США в Україні пані Марі Йованович. За словами Першої леді, відновлення палаців – один з шляхів до збереження культурної та історичної спадщини України.

Марина Порошенко, дружина Президента України.

«Цей чудовий палац належав однієї з найвпливовіших родин східної Європи, яка має українське походження, князям Вишнівецьким. І можете собі уявити, що саме тут, багато століть тому збиралися для урочистостей монархи із багатьох країн Європи і світу. І я, від щирого серця, хочу подякувати усім, хто долучився до відновлення, до реставрації цього об’єкту. Особливо хочу подякувати посольству Сполучених Штатів Америки, які разом з українською державою спів фінансували відновлення цього палацу”.

На відновлення дзеркальної зали та реставрацію південної підпорної стіни палацу у 2015 році заповідник «Замки Тернопілля» виграв грант від Посольства США в Україні на суму 159 тисяч доларів США, а також отримав фінансову підтримку від Міністерства культури України у розмірі понад 4 мільйони гривень. Співпраця на міждержавному рівні і у подальшому дозволить відновити і зберегти історичну та культурну спадщину України, яка є невід’ємною частиною світової історії.

Марі Йованович, посол США в Україні.

«Для участі у конкурсі відновлення Вишневецького палацу потрібно було підготувати ретельну заявку, надати її, і після того ми її розглядали разом з багатьма іншими проектами.Також ми дивимось, яким чином проект буде реалізовано і чи потрібно витрачати на це кошти. Проекти ми потім відправляємо, рекомендуємо проект нашим колегам у Вашингтоні, фінальне рішення приймається у Вашингтоні”

Реставраційні роботи по відновленню дзеркальної зали та укріпленню підпорної стіни тривали біля двох з половиною років.

Репортер – Олена Мудра
Камера, монтаж – Віталій Цицура
«ТМЦ.ІНФО», 20 червня 2018 року

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.
Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine.