Публікації
15:17
21 Жовтня
1083

Як місцеві медіа «вигадали» приїзд президента Зеленського на Тернопільщину (ФАКТЧЕК)

Публікації

За чотири місяці перебування на посаді Президента Володимир Зеленський встиг побувати із робочими візитами і за кордоном, і в містах України. Тож першого приїзду нового Глави держави очікують і на Тернопільщині.

А тут і привід «намалювався» – представлення нового керівника ОДА. Проте чому Володимир Зеленський минулого тижня їхав і не доїхав у Тернопільську область, з’ясовували фактчекери.

МЕСЕДЖ: До кінця тижня на Тернопільщину приїде Володимир Зеленський

ВЕРДИКТ:  НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТАЦІЯ:

Новина про те, що до кінця тижня (до 20 жовтня – ред.) Тернопільщину має відвідати Президент України Володимир Зеленський, облетіла місцеві ЗМІ та соцмережі. Перекопійовуючи інформацію один у одного, медіа сповістили своїх читачів, що Глава держави приїде до Тернополя представляти нового очільника облдержадміністрації.

Відзначимо, що 9 жовтня на своєму черговому засіданні Уряд погодив пропозицію про призначення на посаду голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля, тож у області чекали, що Зеленський приїде вітати члена своєї партії із призначенням на посаду.

Проте «кінець тижня» пройшов, а Володимир Зеленський на Тернопільщину так і не доїхав. Звідки у ЗМІ була така «обізнаність» щодо робочого графіку Президента, можна тільки здогадуватись. Адже ми  відслідковували дану ситуацію, і на момент заяв у медіа жодної офіційної інформації на сайті Президента України з цього приводу не було.

Тож очевидно, що ЗМІ публікували свої здогадки, вигадки, але аж ніяк не правдиву інформацію, таким чином маніпулюючи громадськістю. Адже прогнозовано, що новина про приїзд Президент вперше після обрання викликала би чималий інтерес у жителів області, а отже і збільшила відвідуваність онлайн-видань. А зважаючи на те, що Зеленський вже представляв чотирьох новопризначених голів ОДА, а саме: у Івано-Франківську, Житомирі, Рівному та Дніпрі, то і новина виглядала для пересічного читача правдивою. А в результаті жителів області просто ввели в оману.

Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”