Публікації
09:09
27 Вересня
628

Тернопільські ЗМІ «провалили» за нардепів їхнє голосування у Раді – маніпуляція від місцевих медійників (ФАКТЧЕК)

Публікації

До діяльності нової Верховної Ради сьогодні прикута немала увага, в тому числі зі сторони ЗМІ. Суспільство вимагає швидких змін, а новоспечені нардепи поспішають відповідати запитам та вимогам своїх виборців.

Тому практично кожне рішення депутатів відразу інформується/аналізується у медіа. Проте чи завжди «акули пера» об’єктивно та правдиво повідомляють українців про діяльність Верховної Ради, перевіряли фактчекери.

МЕСЕДЖ. ЗМІ: «Майже всі нардепи з Тернопільщини не підтримали важливий законопроект»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТАЦІЯ:

19 вересня Верховна Рада направила на повторне друге читання законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства”.

Законопроект передбачає скасування ухвалених у 2017 році змін до Кримінального процесуального кодексу (так званих “поправок Лозового”) про порядок обчислення і продовження строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскарження повідомлення про підозру тощо.

Після цього рішення тернопільські ЗМІ замайоріли заголовками про те, що народні депутати провалили і не підтримали важливий законопроект.

Проте у даному випадку медіа вдаються до маніпуляції та викривлення інформації, вводячи читача в оману. По-перше, законопроект не провалили, принаймні поки що, адже його, згідно із даними на сайті Верховної Ради, відправили на доопрацювання в профільний комітет, тож на початку жовтня за нього знову голосуватимуть.

По-друге, дійсно, лише один із шести народних депутатів з Тернопільщини, а саме Віктор Гевко підтримав даний законопроект. Проте інші народні обранці не голосували «проти», а взагалі не голосували, як-от Людмила Марченко (Слуга народу), або утрималися, як Ігор Василів, Андрій Богданець (обоє – «Слуга народу»), Іван Чайківський і Микола Люшняк (самовисуванці). Тому говорити, що вони не підтримали варто було б, якщо нардепи голосували «проти», а у даному випадку виходить гра слів та маніпуляція зі сторони медіа.

Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”