Публікації
11:15
27 Вересня
1240

Лайфхак від тернопільського екс-нардепа: хочеш, щоб тебе згадали? Поманіпулюй! (ФАКТЧЕК)

Публікації

Народний депутат України 8-го скликання із Тернополя Роман Заставний («Народний фронт») вирішив нагадати про себе і про свої «здобутки» постом у соцмережах.

Так, екс-нардеп вирішив розповісти, завдяки кому у «файному місті» відремонтували великі об’єкти, а Тернопіль отримав сучасний вигляд. Чи справедливо Заставний «приписав» заслуги собі та своїм колегам, розбиралися фактчекери.

МЕСЕДЖ 1. «Тішимося конкретними результатами роботи тернопільських підприємців:  реконструкція Привокзальної площі,  оновлення вул. Чорновола,  облаштування пішохідно-велосипедної доріжки на вул. Чумацькій,  ремонт дамби міста…»

 

ВЕРДИКТ: ПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТАЦІЯ:

Так, дійсно, у Тернополі цього літа оновили вулицю В. Чорновола, яка веде до центральної площі – Театрального майдану , а також облаштували пішохідну та велодоріжки до «Дальнього пляжу» і на початку вересня розпочали реконструкцію Привокзальної площі. Окрім  того, минулого року завершили ремонт дамби ставу.

Оновлена вулиця В. Чорновола
Велодоріжка на вул. Чумацькій
Привокзальна площа “готується” до оновлень
Дорога вздовж дамби Тернопільського ставу відремонтована

Проте у своєму дописі на сторінці у Facebook Роман Заставний чомусь приписує проведені ремонтні роботи у місті підприємцям, називаючи це результатами їхньої роботи. Екс-нардеп у даному випадку вдається до маніпуляцію, про що вже стає відомо із наступного речення його допису.

МЕСЕДЖ 2. «Все це було б неможливо без співпраці тернопільських підприємців і депутатської групи минулої Верховної Ради «Тернопільщина». Фінансували ці ремонти спільно з міського бюджету, який складається зі сплачених податків місцевих підприємців, та з державних грошей, які надходили в Тернопіль за клопотанням народних депутатів з нашої області».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТАЦІЯ:

Теза щодо клопотання про виділення коштів депутатською групою минулої Верховної Ради «Тернопільщина» є неправдою, оскільки серед усіх депутатських запитів, що подали члени міжфракційного об’єднання, до якого входили 14 депутатів, а саме Тарас Юрик, Олег Барна, Ігор Побер, Юрій Чижмарь, Володимир Соляр, Степан Кубів, Тарас Батенко, Наталія Кацер-Бучковська, Микола Люшняк, Михайло Головко, Тарас Пастух, Руслан Князевич, Михайло Довбенко, як і сам Роман Заставний, який очолював об’єднання, жодного із проханням про виділення коштів на вище зазначені об’єкти, немає.

Окрім того, говорячи про місцевий бюджет, Заставний забув згадати, що його наповнення відбувається в тому числі і за рахунок коштів, які тернополяни сплачують зі своїх зарплат у вигляді податків на доходи фізичних осіб. За рахунок цих коштів і ремонтуються дороги та подібні об’єкти.

Для прикладу, при зарплаті 10 тис. гривень тернополянин сплачує 18% ПДФО, що становить 1 800 грн. А це – сума немаленька, погодьтеся, враховуючи, що населення міста, за даними Головного управління статистики, становить на 1 серпня 2019 року 222 тис. 358 осіб.

Тобто Заставний маніпулює, коли стверджує, що ремонт проводили лише завдяки зусиллям місцевих підприємців, і не враховує податки сплачені фізичними особами, тобто кожним із нас.

Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”