Публікації
16:36
26 Вересня
2784

Почаївська ОТГ – громада, яка захотіла жити краще

Публікації

– Що нам дало об’єднання? Нові навантаження і проблеми, бо перед нами постало безліч питань, які вже стосувалися не лише одного міста, а й навколишніх сіл, які вступили у громаду, і за які потрібно було нести відповідальність, – так про створення ОТГ розповідає міський голова Почаївської об’єднаної територіальної громади Василь Бойко.

Проте він додає, що разом із новими проблемами громада отримала нові можливості, яких до цього не мала.

«У нас з’явилося більше коштів. Раніше потрібно було «випрошувати» щось у держави, району, а зараз є прямі бюджетні трансфери, власні надходження, і ми використовуємо ці гроші на розвиток громади», – зазначає Василь Сергійович.

Які ж питання вирішували найперше, чим можуть похвалитися і які  проблеми прагнуть вирішити у громаді, читайте далі у нашому матеріалі

Перша у області стратегія ОТГ

Почаївська об’єднана територіальна громада була серед перших, що утворилися у Тернопільській області. Вона об’єднана навколо себе місто Почаїв і три навколишні села – Старий Тараж, Комарин і Затишшя.

Процес відновлення громади тут розпочали із розробки важливого документу – Стратегії розвитку ОТГ на 2017-2027 рр. Це, до речі, перша громада у області, яка розробила і затвердила подібний документ.


Ще одним важливим кроком стало розширення меж населених пунктів і розробка Генерального плану громади. Наразі вже затверджено Генплани сіл Старий Тараж і Комарин. Чекають на експертизу та затвердження Генплану Почаєва.

Дані Почаївської ОТГ

Це дало можливість розширити межі громади з 900 га до 2900 га і ощадно використовувати ресурси. В результаті ОТГ отримала додаткові надходження до бюджету від земельного податку.

Жителі громади – тепер із водою та освітленням

За понад три роки Почаївська громада стала багатшою втричі: її бюджет від 7, 5 млн. гривень у 2015-му зріс до 21 млн. грн. власних надходжень у 2018-му.

«Бюджет реально виріс. Хоча, варто сказати, що і видатки зросли, бо громада теж хоче щось робити. Але ми прагнемо розвиватися і не хочемо, щоб наш бюджет був тільки «проїдальним». Ми хочемо щороку вкладати кошти у конкретні проекти , щоб було видно, як громада розвивається і у нас дійсно щось відбувається», –  коментує заступник міського голови Андрій Чубик.

Отож, слідуючи Стратегії розвитку громади, її відновлення розпочали із водозабезпечення і роботи комунального підприємства.

Тому тут взялися за Почаївський комбінат комунальних підприємств. За три роки його було виведено на рівень прибутковості та підвищено якість надання послуг. Зокрема, це було зроблено завдяки оновленню спецтехніки, каже очільник підприємства Віктор Ковальчук. Підприємству придбали два екскаватори, два трактори, великовантажну техніку та інше додаткове обладнання. Тепер підприємство заробляє і щороку сплачує у міський бюджет більше 50 тисяч гривень.

Одна із важливих проблем, які вдалося вирішити, – це безперебійне забезпечення водою населення громади.

«Раніше у нас забезпечення водою деяких районів взагалі було погодинне , а в нічну пору (від опівночі до 5 години ранку) взагалі води не було. Окрім того, часто траплялися прориви, і люди по 2-3 дні сиділи без води. Тому ми закупили і встановили сучасні комп’ютеризовані засоби для регулювання водопостачання. Це – частотні перетворювачі та глибинні насоси. Проклали новий водопровід. І зараз проблема водопостачання практично відсутня. Додам, що воду ми беремо з артезіанських свердловин, тому її дійсно можна пити відразу з крану», – зазначає очільник ОТГ.

Окрім того, у громаді, в тому числі у сільській місцевості, запровадили автоматичні засоби вмикання та вимикання зовнішнього освітлення вулиць, що істотно скорочує витрати електроенергії.

Проект – на мільйони

Не менш важливим пунктом у Стратегії розвитку ОТГ була реконструкція очисних споруд, і завдяки співфінансуванню із Державного фонду регіонального розвитку цей проект було втілено. До цього про очисні споруди десятиліттями тут ніхто не дбав, а їх відсутність була серйозною екологічною проблемою.  На проект місто виділило 15% коштів – це близько 900 тис. грн. Загальна ж його вартість – до  6 млн. грн.

«Ми подали свій проект на конкурс ДФРР і успішно пройшли відбір. Нині потужність очисних споруд – 200 куб м на добу. Проте цієї потужності не вистачає, тому ми розробили документацію на другу чергу очисних споруд із потужністю 300 куб м на добу. Планували його реалізували у 2019 році, проте нашу заявку не відібрали для співфінансування. Вартість проекту – близько 12 млн. грн., а для міського бюджету – це непідйомна сума», – розповідає Василь Бойко.

 Під наглядом – місто і … депутати

Ще декілька років тому у місті влаштовували нічні авторалі і постійно фіксували випадки хуліганства. Сьогодні місцеве населення цього не робить, бо боїться … потрапити на відеокамери. Так, у громаді реалізували проект «Безпечне місто». Як розповів заступник голови ОТГ Сергій Максимчук , у місті встановлено 8 камер відеоспостереження  (одна із яких фіксує автомобільні номери) на найбільших перехрестях для того, щоб контролювати процес правопорядку.

Окрім того, що гості та жителі міста перебувають так би мовити під пильним оком камер, під наглядом тепер і депутати міської ради. Так, мерія впровадила систему електронного поіменного голосування «Рада-Голос».

Це стало важливим кроком на шляху покращення прозорості та публічності влади Почаєва. Система обійшлася місту в 118 тисяч гривень, і у Почаєві її запровадили однією із перших.

Варто додати, що зараз депутати засідають у оновленому конференц-залі Будинку культури, який раніше перебував у занедбаному стані.

На реконструкцію з міського бюджету виділили 205 тис. грн. Зал тепер використовують і для конференцій та інших заходів.

Окрім того, у глядацькому залі БК замінили стільці 1952-го року виготовлення. Близько 300 стільчиків обійшлися у 200 тисяч гривень, – каже директор Будинку культури в Почаєві Петро Собчук.

Про проблему, над якою працюють

Не оминули у громаді і питання сфери освіти. Так, саме після об’єднання громади тут почали вирішувати проблеми шкіл. Зокрема, було створено Почаївську опорну школу, приєднавши два сільських навчальних заклади.

«Це дозволило нам зекономити близько 2, 5 млн. гривень. І це приклад того, що дійсно потрібно оптимізовувати школи, бо коли будуть кошти, то їх дійсно можна спрямовувати на хороші проекти», – каже міський голова.

Тож тепер школа має два комп’ютерні класи, мультимедійне обладнання та обладнання для кабінету фізики і хімії. Окрім того, зроблено  капітальний ремонт даху старого та нового корпусу школи, замінено вікна на енергозберігаючі тощо.

«До 2014 року, коли школи були при відділі освіти району, про такі зміни взагалі не йшлося», – каже Василь Бойко.

Проте одна із проблем, яка залишається у сфері освіти Почаєва, це – відсутність дитячого садка у сільській місцевості. Наразі у громаді шукають шляхи для вирішення цього питання.

А поки, щоб компенсувати відсутність дитсадка, у с. Старий Тараж вже третій навчальний рік працює безкоштовний гурток «Раннього особистого розвитку» (для діток 4-6 років), який є хорошою підготовкою до школи.

Основна ставка – на туризм

«Ми не можемо існувати без Лаври, і Лавра не  може існувати без Почаєва. Ми – взяаємозв’язані. І паломники, які їдуть сюди, залишають гроші. Промисловість у  нас мало розвинена, тож ми залежні від туристів і стараємося робити все для того, щоб  Почаїв розвився як туристичне містечко», – каже Василь Бойко.

Розповідає, що підрахувати кількість туристів неможливо, проте приблизно ця сума може коливатися від 100 тисяч і аж до мільйона туристів в рік.

Бути головою ОТГ – складно

До Почаївської Лаври і подій, що час від часу навколо неї відбуваються, є неоднозначне ставлення у суспільстві. Тому ми поцікавилися у Василя Бойка, як це бути головою саме Почаївської ОТГ.

«Почаїв – містечко, що тісно пов’язане зі Свято-Успенською Почаївською Лаврою. Його знають як центр православної Мекки Західної України. Щодо Лаври і релігії, то ми дотримуємося тієї думки, що релігія – це особиста справа кожного, і кожен робить так, як вважає за необхідне, тому немає чому втручатися  у такі справи.

А чи складно бути головою Почаївської громади? Складно будь-де будь-кому бути головою, бо ти несеш відповідальність за все і переживаєш за все. Ми ж хочемо, щоб наше містечко відвідувало ще більше людей, щоб вони мали більше хороших вражень і знали про Почаїв тільки з позитивної сторони», – підсумовує Василь Бойко.

Читайте також:  Зборівська ОТГ: два роки змін і нових можливостей

Автор – Світлана Величко

Фото, інфографіка – Віталій Цицура

Прес-тур організувало Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України. Захід відбувся в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID