Публікації
13:27
26 Вересня
1645

Чи справді екс-голова Тернопільської ОДА Степан Барна «начаклував» рішення про адмінподіл області? (ФАКТЧЕК)

Публікації

Остання сесія Тернопільської обласної ради, що відбулася 17 вересня, не обійшлася без сварок та скандальних заяв.

Зокрема, відомий місцевий аграрій та за сумісництвом депутат Петро Гадз («Європейська Солідарність») звинуватив екс-очільника Тернопільської ОДА, а тепер – голову фракції «ЄС» у облраді Степана Барну у фальшуванні нового адмінподілу Тернопілля та у знак протесту пригрозив скласти свої повноваження. Відео розбірок між депутатами опублікували місцеві ЗМІ.

На скільки справедливі такі звинувачення депутата-аграрія, з’ясовували фактчекери.

ЗАЯВА (0:05). Гадз – до Барни: «Ми не голосували. Ви хіба що підробили»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Зауважимо, що Тернопільська ОДА ще під керівництвом Степана Барни почала впроваджувати адміністративно-територіальну реформу. На Тернопільщині із 17-ти існуючих районів за попереднім проектом (який опублікував на сторінці у Facebook Віце-прем’єр-міністр уряду Гройсмана Геннадій Зубко) має залишитися лише чотири.

Саме це питання розглядали на сесії облради. Під час розгляду у залі прозвучала заява, що за рішення про новий розподіл районів Тернопільщини ніхто із депутатів не голосував, а документ Барна … «начаклував».

Заява депутата Гадза є правдивою, проте містить ознаки маніпуляції. Так, дійсно, із 2017-року, коли була презентована концепція адміністративно-територіального устрою, про що у інтерв’ю місцевому виданню розповідав заступник голови ОДА Олег Валов, на сесіях облради не голосували за дане рішення. На сайті відомства не має документу із поіменним голосуванням за цей проект.

Проте Гадз маніпулює, звинувачуючи Барну у підробленні документу. Жодних фактів чи доказів він не наводить, керуючись лише емоціями та здогадками.


 

ЗАЯВА (0:13). «Рішення на сайті обласної ради немає»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Заява депутата облради про те, що на сайті відомства немає опублікованого рішення про затвердження нової моделі адміністративно-територіального устрою Тернопільської області, є правдивою.

Дійсно, за останні три роки у розділі «Документи» на сайті облради ми не знайшли відповідного рішення чи проекту рішення обласної ради. У прес-службі облради нам також повідомили, що такого рішення у них немає.

Тобто вносити зміни до нового адмінустрою області депутати не зможуть, адже за таке рішення вони ще не голосували.

Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”