Публікації
14:23
7 Серпня
1129

«Ціни на «другий хліб» б’ють рекорди»! Правда чи маніпуляція? (ФАКТЧЕК)

Публікації

У Тернополі декілька місцевих Інтернет-видань, посилаючись на першоджерело, поширили інформацію із крищучим заголовком про те, що ціни на картоплю у місті б’ють рекорди. Чи не гоняться за примарними сенсаціями та чи не вводять в оману читачів такими заголовками і публікаціями тернопільські “акули пера”, з’ясовували фактчекери.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА частково МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Щоб перевірити наскільки цьогорічна вартість “другого хліба”, як кажуть українці про картоплю, вдарить по сімейному бюджету жителів Тернопільщини, для початку слід прослідкувати, як зростала вартість картоплі та середньої зарплати за останні три роки.

Зокрема, за Даними державної служби статистики у серпні 2017 року картопля вартувала 5, 91 грн./кг, а середня зарплата в той самий період на Тернопільщині складала 5503 грн.

Ціни за картоплю 2017

Середня зарплата 2017

Якщо враховувати дані Головного управління статистики у Тернопільській області, то в середньому у 2017 році одна людина споживала щомісяця 7, 7 кг картоплі. Тобто у серпні 2017 року пересічному тернополянину потрібно було віддати 0, 83% своєї зарплати на купівлю картоплі.

Середнє споживання картоплі

Дані Держслужби статистики також говорять, що у серпні 2018 року картопля на Тернопільщині коштувала 6, 72 грн./кг, а середня зарплата дорівнювала 7165 грн. Середній показник споживання картоплі у 2018 році складав 7, 3 кг на одну людину. Тож рік тому жителю Тернопільської області потрібно було викласти 0, 68% своєї зарплати, щоб купити картоплю.

Ціни за картоплю 2018

Середня зарплата 2018

Свіжих статистичних даних щодо ціни на картоплю у серпні 2019 року ще немає, оскільки місяць лише розпочався, тому редакція дослідила ціни на місцевому Центральному ринку та продуктовому ринку на вулиці «15 Квітня». Вартість «другого хліба» станом на 6 серпня тут коливається від 13 до 18 гривень за кілограм, проте найчастіше картоплю продають за 15 гривень.

Ціни на картоплю Ціни на картоплю Тернопіль

 

Щодо середньої зарплати у області, то станом на червень 2019 року вона становить 8686 гривень – це «найсвіжіші» дані Держслужби статистики.

Середня зарплата 2019

Тож, якщо взяти за основу дані споживання картоплі у 2018 році, то жителям області зараз доведеться заплатити за «другий хліб» 1, 26% своєї зарплатні.

Очевидно, що порівняно із минулим роком витрати на картоплю зросли у 1,8 рази, тож можна сказати, що ціни на цей овоч таки «кусаються». Проте чи можна говорити, що ціни б’ють рекорди? Таким формулюванням місцеві ЗМІ намагаються привернути уваги до публікації, маніпулюючи читачем, адже ціни зростають не лише на картоплю. Так, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, за перші шість місяців 2019 року овочевий кошик загалом подорожчав на 86%.

Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”