Публікації
22:11
1 Серпня
1566

Чи виконав мер Тернополя Сергій Надал свою обіцянку? (ФАКТЧЕК)

Публікації

Мер Тернополя у ефірі програми “В центрі уваги” на місцевому телеканалі Тернопіль 1 розповів, що міська рада виділила кошти на очищення ставу. Роботи, за його словами, мали розпочатися 1 серпня із Козацького острова у парку “Топільче”.

Фактчекери перевірили, чи дотримав свого слова міський голова.

ТЕЗА: (06:26) “Вже 1 серпня розпочнуться роботи по очищенню ставу”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Щоб читачу, який не знайомий із проблемою Тернопільського ставу, проведемо невеличкий екскурс. Проблему забрудненості водойми намагаються вирішити вже не один рік. Щоліта став покривається водоростями, вода набуває синьо-зеленого кольору, а від самої водойми несе неприємним запахом. Враховуючи, що став є перлиною та окрасою міста, влітку тут влаштовують міжнародні змагання з водно-моторного спорту, а по водному плесу курсують два теплоходи, то питання потребувало вирішення вже давно.

Тому ще у 2016 році очищенням ставу мала зайнятися польські експерти, проте щось пішло не так, і це питання то зависало у повітрі, то до нього знову намагалися повернутися депутати міськради. Зокрема, у 2018 році навіть було затверджено Програму розвитку водосховища «Тернопільський став» на 2017-2019 рр.». Проте до справи руки так і не дійшли. Ситуацію не рятувало навіть відкриття найдовшого аераційного фонтану в Україні.

Критичною стала ситуація у червні 2019 року, коли у ставі була зафіксована масова загибель риби. Після засідання комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участі експертів та екологів було прийнято рішення про необхідність виділення коштів для запровадження технології очищення екосистеми Тернопільського ставу. Вона має вирішити дві проблеми: очищення водойми та підвищення рівня кисню у воді.

І вже 24 липня під час сесії міськради було виділено кошти на очищення озерця навколо Козацького острова.

Рішення міськради, щодо виділення кошти на очищення озерця в Тернополі

Також дійсно, як і сказав у ефірі телеканалу Сергій Надал, станом на 1 серпня роботи розпочали. Редакція побувала у парку “Топільче” і зафіксувала початок робіт. Зокрема, працівники компанії-підрядника цього дня проводили попереднє очищення ставу від гілля, листя, сміття та іншого непотребу. Пізніше також пригнали земснаряд – техніку для  очищення дна водойм.

Проте чи не завершаться роботи на цьому, покаже час. А ми прослідкуємо, чи дійсно водна “перлина” Тернополя “задихає” по-новому.

Читайте також: Чи насправді тернополяни платять найменше в Україні за холодну воду? (ФАКТЧЕК)

Команда ФАКТЧЕКУ
Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”