Публікації
12:28
19 Липня
655

Політична реклама на пенсійній реформі тернопільського нардепа Михайла Головка: скільки в ній правди?

Публікації

Чинний депутат з Тернопільської області Михайло Головко (ВО «Свобода») втретє намагається отримати місце у парламенті. ЦВК зареєструвала його кандидатом у нардепи на виборчому окрузі №164. Народний депутат України 7-го і 8-го скликань. Був узгодженим кандидатом від низки опозиційних сил (ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Фронт Змін, Громадянська позиція та ін.) по округу № 164 на виборах до Верховної Ради України 2012 р. У 2014 р. удруге обраний нардепом України по виборчому округу № 164.

Цьогорічну виборчу кампанію Михайло Голово зосередив на критиці діяльності попередніх Президентів і уряду. Наскільки відповідають дійсності його аргументи, перевіряли фактчекери.

МЕСЕДЖ: Виступ депутата 3 липня 2019 року із трибуни Верховної ради. Процетувала обласна газета «Вільне життя від 10 липня: «Пенсійна реформа Гройсмана кинула українців напризволяще», «… хочуть нараховувати пенсію за страховим стажем. А ми прекрасно пам’ятаємо, що його ввів Кучма в 2004 році. І тому 25 років страхового стажу сьогодні ніхто не має».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

По-перше, страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (Закон) (ст. 24 Закону). Періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до страхового стажу, визначені ст. 56  Закону України “Про пенсійне забезпечення”. Ними, зокрема, є час догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею трирічного віку, військова служба, навчання (за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо.

По-друге, Михайло Головко критикуючи пенсійну реформу чинного уряду, наводить аргументи з рішень 2004 р. часів президентства Леоніда Кучми.

Отже, даний меседж нардепа є неправдивим і маніпулятивним – коментуючи одне з положень пенсійної реформи, він замовчує інше, повністю вихолостивши її суть, діаметрально перекрутивши проблему.

Команда ФАКТЧЕКУ
Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”