Публікації
12:53
19 Липня
1389

Кандидат у нардепи з Тернополя Степан Барна маніпулював екс-посадою і роздавав «чужі» подарунки (ФАКТЧЕК)

Публікації

Прізвище Барна у більшості тих українців, які цікавляться політикою чи дивляться /читають новини, здебільшого, асоціюється із одіозним народним депутатом з Тернопільщини Олегом Барною, який то у бійку вскочить із парламентарями, то журналістів нецензурними словами називає, то прем’єр-міністрів носить на руках.

Але і постать молодшого брата нардепа – Степана Барни, який цього року зібрався у Верховну Раду, теж вже починає обростати “золотими вербами”. Так, до недавнього часу Степан Степанович був головою Тернопільської обласної державної адміністрації, проте написав заяву на звільнення, і Указом Президента України ще 11 червня був звільнений із займаної посади.

Не зважаючи на те, що керувати “білим домом”, як у Тернополі називають адмінбудівлю ОДА та облради, Барна-молодший перестав ще більше місяця тому, проте користуватись екс-посадою, якщо так можна сказати, він не припиняє.

Так, вже будучи у статусі кандидата у нардепи, а Барна балотується від партії “Європейська солідарність” на округу №163 (із центром у м. Тернопіль), потенційний “обранець народу”, 24 червня роздавав подарунки від імені голови Тернопільської ОДА.

Про це у місцевій програмі “Тернопільське життя”, що виходить на YouTube-каналі розповів її ведучий Сергій Сінкевич. Відео, на якому Степан Барна вручає сувенірні годинники облдержадміністраціїпровідним фахівцям Тернопільського національного економічного університету – Тетяні Борисовій, Руслану Бруханському та Кнейслер Ользі, зявилося і Фейсбук-сторінці ВНЗ.

Журналіст також зазначає: Барна розповів, що розпорядження про нагородження від імені голови ОДА він підписав раніше, проте не встиг вручити подарунки.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Щоб з’ясувати достовірність аргументів Барни, редакція надіслала інформаційний запит у облдержадміністрацію. У відповіді на запит зазначається, що дійсно, розпорядження про нагородження сувенірними годинниками ОДА названих вище трьох науковців ТНЕУ існує. Проте тут починається найцікавіше. Видано воно було не Барною, а теперішнім тимчасово виконуючим обов’язки голови ОДА Іваном Крисаком 21 червня, тобто через 10 днів після звільнення Барни.

Тож незрозуміло, який стосунок до рішення теперішнього, хоч і в.о., голови ОДА має екс-очільник “білого дому”. Адже вручати нагороди облдержадміністрації за відсутності керівника можуть його заступники, але аж ніяк не колишній очільник.

Цікаво, що один із заступників голови ОДА Тарас Юрик був присутнім на заході, проте годинники чомусь вручав все-таки Барна.

Очевидно, що кандидат в нардепи невдало “пропіарився”, маніпулював фактами та рекламував себе як кандидата у народні депутати, прикриваючись колишньою посадою.

Читайте також: Політична реклама тернопільського нардепа Тараса Пастуха: скільки в ній правди? (ФАКТЧЕК)

Команда ФАКТЧЕКУ
Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту “БезБрехні”

Теги вибори