Публікації
16:42
3 Лютого
1002

У Тернополі звітував представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення

Публікації
У Тернополі звітував представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Тернопільській області Михайло Зубик. Представники преси, радіо та телебачення почули цікаві факти, деякі з них приголомшили, адже з 1 вересня наша область перешла на цифрове мовлення. Компанія провайдер обіцяла покриття 95%, реальні цифри стверджують про інакше: на початок 2019 року покриття сигналом цифрового телебачення охоплює тільки 60% території і 70% населення області. Борщівський, Заліщицький, Монастириський райони та частина Гусятинського, Бучацького, Чортківського районів залишаються без сигналу. Однією з причин є складний рельєф області, але і у містах люди скаржаться на проблеми із телеканалами. Проблему з телесигналами в області Михайло Зубик влучно назвава “білі плями”.  
Просто на очах іде від нас епоха проводового радіо, яке доставляло новини людям протягом дня. Кількість радіоточок стрімко зменшується – від 250 тисяч точок у 90-х роках минулого століття до 15 тисяч 593 наприкінці минулого року, що на 7 тисяч 543 менше, ніж у 2017 році. Відновленню такі мережі не підлягають – обладнання застаріло. Замість проводового радіо створюються редакції ефірного радіомовлення, так зване «Мовлення громад». Щоб працювати такі редакції мають отримати ліцензії Нацради з питань телебачення та радіомовлення.
Протягом року провели більш ніж 250 планових перевірок роботи теле та радіокомпаній. У діяльності трьох засобів масової інформації області до початку передвиборчої кампаніїзафіксували порушення – це дві районні редакції Монастириського та Гусятинського радіомовлення та радіостанція «УХ радіо», які вчасно не опублікували у ЗМІ інформації про вартість одиниці ефірного часу.
Михайло Зубик також відзначив важливі події для розвитку телебачення та радіомовлення на Тернопільщині – отримання ліцензій. Цього року 10 медійних компаній отримали або продовжили свої ліцензії. Серед них ТРК “Смайл ТВ”, “Тернопіль-медіа”, “Українська хвиля – УХ радіо” то що.
Продовжує працювати гаряча лінія обласної державної адміністрації, де можна дізнатися будь-яку інформацію, яка стосується цифрового телебачення та залишити свою скаргу, щодо його якості. За період з 1 вересня на гарячу лінію звернулось 95 користувачів. Номер гарячої лінії – (0352) 43-00-84.

Репортер: Олена Мудра

Теги вибори