Публікації
15:56
2 Січня
945

Бюджет Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік

Публікації

Фото: Pixabay

У грудні на сесії Тернопільської міської ради 35-тьма голосами «за» було прийнято Бюджет Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік. Про це інформує Тернопільська міська рада.

Оскільки у 2019-й бюджетний рік ми вступили у статусі Тернопільської міської територіальної громади, що утворилася шляхом приєднання до міста Тернополя Курівецької (с. Курівці), Малашовецької (с. Малашівці та с.Іванківці), Чернихівської (с. Чернихів, с.Глядки, с. Плесківці) і Кобзарівської (с.Кобзарівка і с.Вертелка) сільських рад, обсяг фінансового ресурсу бюджету громади на цей рік розрахований з врахуванням вимог бюджетного та податкового кодексів, а також Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік».

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, на розвиток і благоустрій кожного з приєднаних до Тернопільської МТГ населених пунктів у 2019 році передбачається виділити по 1 млн. грн., а також у цих селах буде повністю збережена інфраструктура та робочі місця.

«У населених пунктах навколо адміністративного центру передбачається створення віддалених робочих місць, зокрема облаштування нових Центрів надання адміністративних послуг, облаштування стадіону у с. Кобзарівка, модернізація амбулаторії у с. Малашівці та створення на її базі хоспісу, модернізація зовнішнього освітлення у всіх населених пунтках, а також організація транспортного сполучення між усіма населеними пунктами громади», – зазначає міський голова.

До слова, приєднання восьми населених пунктів до Тернопільської громади не додасть значних витрат для місцевого бюджету, адже частково вони будуть компенсовані за рахунок державних коштів, що надасть можливість розвитку цих сіл протягом наступних років.

Загалом дохідна частина міського бюджету у 2019 році складатиме понад 2, 5 млрд. грн. При формуванні бюджету вперше в повному обсязі заплановано кошти на соціально-захищені статті, такі як заробітна плата та енергоносії, що складають відповідно 1077, 3 млн. грн. та 146, 2 млн.грн.

Також, вперше у бюджеті громади, цього року передбачено 390 млн. грн. місцевих зовнішніх запозичень  на реалізацію програми термомодернізації закладів оствіти та ще 12, 5 млн. грн. – на реконструкцію системи зовнішнього освітлення в рамках проекту «Світло без ртуті». На реалізацію даного проекту передбачений також грант Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО у загальній сумі 4, 6 млн. грн.

Так, уже третій рік поспіль, бюджетом на 2019 рік передбачені кошти на реалізацію Громадського бюджету в сумі 10, 5 млн. грн.

Найбільше коштів Тернопільської МТГ – це понад 900 млн. грн. у 2019 році буде спрямовано на утримання освітньої галузі, в тому числі за рахунок коштів міського бюджету- майже 580 млн. грн. та 338 млн.грн. – субвенційних коштів. На утримання закладів охорони здоров’я направлено понад 250 млн.грн., в тому числі за рахунок субвенційних коштів – 175 млн. грн.

Ще однієї важливою сферою громади є соціальний захист та соціальне забезпечення, на яку передбачено 611 млн. грн., в тому числі за рахунок субвенцій соціального спрямування ( пільги і субсидії) – понад 516,3 млн. грн. та 95,4 млн. грн. за рахунок коштів місцевого бюджету.

На потреби галузі житлово-комунального господарства, від діяльності якої залежить злагоджена робота комунальних служб громади,  цього року передбачені кошти у сумі понад 731 млн грн. Також у бюджеті громади передбачено понад 85 млн. грн. на утримання закладів культури та 60 млн. грн – для закладів фізичної культури і спорту.