Публікації
14:11
28 Грудня
915

Монетизація субсидій у 2019 році

Публікації

Фото: Ольга Демчук

Уже в січні наступного року запрацює монетизація субсидій, затверджена Урядом. 

Що змінюється і як нарахують гроші у спірних ситуаціях розповіли у Мінсоцполітики, передає ЕП, як інформує Znaj.ua.

“Щотижня близько 120-150 тисяч домогосподарств звертаються за оформленням субсидії. Почали отримувати перші платіжки з новими тарифами на газ, водопостачання, утримання житла, а тепер вони визначаються щодо потреби в отриманні житлових субсидій. Чисельність одержувачів зменшується. Якщо аналізувати кінець жовтня і початок листопада, то у нас доходило до 180 тисяч заявок на тиждень”, – розповіли в Мінсоцполітики.

Фото: Pixabay

У зв’язку зі зловиживаннями доходи всіх членів сім’ї незалежно від того, де вони зареєстровані і де проживають, враховуються при призначенні субсидії.

“Провели експеримент: взяли найдорожче житло в столиці і порівняли, чи оформлені на нього субсидії. У багатоповерховому будинку, який здано в експлуатацію кілька років тому — один квадратний метр там коштує 70 тисяч гривень — у 15 мешканців є субсидія! Поїхали в це районне управління соцзахисту і декілька годин вивчали портрет одержувача субсидій в такому будинку. Як виявилося, в 80% випадків таку субсидію отримувала мати з дитиною за відсутності зареєстрованих інших членів домогосподарства або сім’ї. Коли почали вивчати ситуацію, виявилося, що чоловік цієї жінки зареєстрований за іншою адресою і це дозволяло їм отримувати житлову субсидію”, – пояснили у міністерстві.

Зокрема, з 1 січня 2019 року усі домогосподарства, які звертатимуться з січня з новими пакетами документів, будуть опрацьовуватися в новій системі. Тим кому, субсидія була призначена з жовтня, листопада, грудня — хто отримував субсидію до 31 грудня — отримуватимуть субсидію до 30 квітня, тобто до кінця опалювального періоду, за поточним механізмом.

Фото: Pixabay

“Протягом січня-квітня працюватимуть дві системи. Перша — призначені до 1 січня субсидії фінансуватимуться за рахунок субвенції. Таких субсидіантів буде більшість, оскільки громадяни в основному оформлюють субсидії на опалювальний період на його початку. Друга — субсидії, призначені з січня автоматично фінансуватимуться за новою системою монетизації. Процедура отримання субсидій не змінюється”, – повідомляється.

Монетизація субсидій

Громадянин, який хоче отримати гроші, має ідентифікуватися як людина, яка потребує соціальної допомоги. Подає той самий пакет документів, що і раніше — заяву і декларацію. Може подати додаткові документи, які доводять, що окремі члени сім’ї зареєстровані в квартирі, але не проживають там.

Для оформлювачів субсидій, які є внутрішньо переміщеними особами, може знадобитися довідка про реєстрацію як ВПО, орендар має надати договір оренди житла. З цим пакетом документів громадянин звертається з 1 січня до органу соцзахисту.

У заяві дає згоду на обробку даних Ощадбанком. На підставі цих документів визначається право на субсидію і розраховується її розмір. Органи соцзахисту пересилатимуть інформацію захищеними каналами зв’язку в “Ощадбанк”. Банк відкриватиме персональний обліковий запис. 

Людині визначена субсидія і є обліковий запис, на який вона буде зараховуватися. Кожного місяця органи соцзахисту формуватимуть реєстри таких осіб і зазначати в них суми субсидій.

Міністерство соцполітики за цими реєстрами перераховуватиме банку кошти. Слідкувати за цим можна буде через персональний кабінет.

Кошти, акумульовані за конкретним обліковим записом, протягом опалювального періоду можна буде використати тільки в одному напрямку — на оплату житлово-комунальних послуг. Якщо за підсумками опалювального періоду у громадянина залишиться певний залишок, то зекономлені кошти будуть переведені вже на його поточний банківський рахунок. При цьому він отримує банківську картку і зможе витратити залишок на будь-які потреби.

Усі субсидіанти повинні перейти на монетизовану форму отримання субсидій в опалювальному періоді 2019-2020 років ми вже будемо мати нову систему.

Теги Україна