Публікації
13:47
11 Грудня
627

На Тернопільщині близько 10 % керівного складу РДА є членами політичних партій

Публікації

Фото: Pixabay

49 представників керівного складу Тернопільської обласної державної адміністрації та  райдержадміністрацій Тернопільської області є позапартійними, а 7 – належать до політичних сил за результати моніторингу партійної приналежності.

Про це інформує Тернопільський прес-клуб.

Так, представники Громадянської мережі ОПОРА направили відповідні інформаційні запити щодо партійної приналежності керівників до облдержадміністрації та райдержадміністрацій Тернопільської області. Такі дії було зроблено із метою оцінки ймовірного використання владних повноважень на Тернопільщині на користь певного кандидата під час найближчої кампанії з виборів Президента.

Згідно отриманих тернопільським прес-клубом відповідей стосовно причетності голів, перших заступників та заступників голів і керівників апарату адміністрацій до певних політичних партій, 49 посадових осіб є позапартійними (65,3%), а 7- належать до різних політичних сил (9,3%). Політичне членство 15 чиновників (20%) встановити не вдалось, оскільки Тернопільська обласна державна адміністрація, а також Підгаєцька та Підволочиська райдержадміністрації не надали необхідну інформацію. Варто додати, що на момент проведення дослідження, чотири керівні посади у райдержадміністраціях були вакантними.

Так, членами політичної партії БПП «Солідарність» є: заступник голови Гусятинської РДА, перший заступник Теребовлянської РДА, а також заступник голови Козівської РДА є головою місцевої партійної організації цієї політсили. Перший заступник голови Бережанської РДА є членом Народного Руху України. Заступник голови Монастириської РДА – член ВО «Громада» і займає посаду голови обласного об’єднання. Керівник апарату Теребовлянської РДА входить до складу ВО «Батьківщина», а керівник апарату Кременецької РДА повідомила про призупинення членства у цій політичний партії.

Координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка зазначає, що відповідно до результатів даного моніторингу по Тернопільській області, говорити про масову приналежність керівного складу держадміністрацій до політичних партій не варто. Однак, наголошує, що усім посадовим та службовим особам потрібно дотримуватись законодавства України та не використовувати своїх владних повноважень для прямої чи опосередкованої підтримки певного кандидата на посаду Президента.

У Законі України «Про вибори Президента України» це питання регулюється низкою обмежень. Так, відповідно до пункту 2 частини 4 статті 3, рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується: забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом. А також, у пункті 7 частини 2 статті 11 зазначено, що виборчий процес здійснюється на засадах: неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, партій.

За коментарями звертайтесь:

Ольга Галушка, координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області. Телефон: 0932380812 або e-mail: [email protected]