Публікації
17:23
29 Листопада
757

Коли зможуть безкоштовно відвідувати міські дитячі садочки діти не зареєстровані в місті Тернопіль?

Публікації

Фото: Pixabay

Тернопільською міською радою нещодавно був затверджений договір про міжбюджетний трансферт на 2019 рік між Тернопільською районною радою та Тернопільською міською радою, відповідно до якого районна рада здійснюватиме передачу коштів міському бюджету Тернополя за надання дітям, зареєстрованим в межах Тернопільського району, освітніх послуг у дошкільних навчальних закладах Тернополя, – інформують на сайті rada.te.ua

За матеріалами сайту Тернопільської міської ради, окрім Тернопільської районної ради, такі договори про міжбюджетні трансферти на 2019 рік з Тернопільською міською радоюуклали також Великогаївська, Байковецька, Залозецька громади та м. Кременець.  Відповідно,  діти з цих громад надалі безкоштовно навчатимуться у дошкільних закладах Тернополя, оскільки, відповідно до Бюджетного кодексу, вартість навчання компенсують їх сільські та районні ради.

Рішень від інших об’єднаних територіальних громад на даний час ще немає.

Тому, наголошуємо, що для того, аби діти, які зареєстровані не в м.Тернополі, могли з 1 січня 2019 року безкоштовно відвідувати міські дитячі садочки, необхідно, щоб територіальної громада, до якої вони належать чи орган місцевого самоврядування якнайшвидше уклали договір про міжбюджетний трансферт з Тернопільською міською радою для відшкодування коштів за їх навчання.

У разі відсутності угоди, батьки самостійно оплачуватимуть вартість навчання іногородніх дітей у закладах дошкільної освіти Тернополя. Оплата здійснюватиметься за фактичне відвідування дітьми садочку.

Тернопільська рада на офіційному сайті нагадаємо, що укладання договорів про передачу коштів між Тернопільською міською радою та об’єднаними громадами чи органами місцевого самоврядування на оплату послуг із здобуття дошкільної освіти проводиться відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Пояснюється це тим, що в рамках проведення реформи місцевого самоврядування в Україні відбувається і реформа міжбюджетних відносин. І усі батьки та їх діти належать до певної територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої також має власний бюджет. А відтак за ці кошти повинно забезпечуватися надання дітям освітніх послуг. Така позиція закріплена чинним законодавством України.

У випадку, якщо органи місцевого самоврядування не спроможні забезпечити на відповідній території здобуття дітьми дошкільної освіти, вони можуть укласти угоду про співробітництво, у формі делегування іншому органу місцевого самоврядування одного чи кількох завдань.