Публікації
12:02
2 Листопада
603

Як зараховуватимуть страховий стаж за період ведення підприємницької діяльності

Публікації

Фото: Ольга Демчук

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону, тобто з 01.01.2004 року за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Згідно ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховуються будь – яка робота на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим Постановою Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22- 1 визначено, що період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 01 липня 2000 року підтверджується довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування:

– до 01 січня 2004 року підтверджується спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків;

– з 01 січня 2004 року – довідками із бази даних реєстру застрахованих осіб форми ОК – 5, ОК – 7.

У разі представлення вищезазначених документів періоди ведення підприємницької діяльності будуть враховані у страховий стаж для обчислення розміру пенсії.

Починаючи з 1 січня 2018 року передбачена можливість для визначення права на призначення пенсії за віком, відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», до страхового стажу включати зокрема періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку. Слід зазначити що у даному випадку зазначені періоди не враховуються до страхового стажу з урахуванням якого буде визначено розмір пенсії.

Так для підтвердження ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно надається довідка про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. При цьому зазначаємо, що підтвердженням застосування в зазначений період спрощеної системи оподаткування є свідоцтво про сплату єдиного податку або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку.

Період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно зараховується до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску) за даними наявними в реєстрі застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Про це інформують на сайті Тернопільсої ОДА