Публікації
17:36
29 Жовтня
821

У кого зростуть зарплати в 2019 році

Публікації

Фото: Ольга Демчук

У приватному секторі на прибавку до 27-30% у наступному році можуть розраховувати працівники аграрної сфери, страховики, фінансисти і фахівці робітничих спеціальностей. А от вчителі ризикують зовсім залишитися без індексації.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Більшість експертів стверджують, що в 2019 році українці будуть заробляти більше 10,5 тис. грн. Мінімальна зарплата, згідно з прийнятим у першому читанні проектом бюджету, збільшиться в наступному році всього лише один раз – в січні. Мінімалку піднімуть до 4 170 грн. Найбільше серед бюджетників пощастить терапевтам, педіатрам та сімейним лікарям – їх зарплати зростуть у результаті реформи первинної медицини.

Великі оклади очікують, ті хто освоїв дефіцитну спеціальність: слюсарі, сантехніки, зварювальники, машиністи. Біржа праці переповнена безробітними юристами, а роботодавці буквально воюють за хорошого кранівника або слюсаря. І найчастіше доводиться конкурувати з польськими колегами. Так брак робочих рук змушує українських роботодавців підвищувати зарплати. Цей фактор потрапив серед інших у інфляційний звіт НБУ і консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Так відомо, що українці виїжджають за кордон, де можуть заробити 20-22 тис. грн. в місяць, в той час, як в Україні при хороших розкладах їх чекає всього 8 тис. грн. Щоб зупинити масову міграцію, заробітна плата повинна бути на рівні хоча б $500 (14 тис. грн), тоді в українців не буде сенсу їхати в Польщу чи ще кудись.

Згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати в сфері авіаційного транспорту – понад 20 тис. грн. У той же час у сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT – 14,4 тис. Враховуйте, що в статистиці вказані виключно білі зарплати. Тому, якщо частину суми доплачують в конверті, вона не враховується Госстатом. Варто відзначити, що зараз розмір мінімалки не відповідає ні стандартам Міжнародної організації праці, ні Конституції. Міністерство соціальної політики визначає достатній рівень. За станом на вересень 2018-го він становить 4180 грн. Це більше, ніж отримуватимуть українці в наступному році. Відповідно, в наступному році українці з мінімалкою фактично будуть знаходитися за межею бідності.

Теги Україна