Публікації
13:23
5 Жовтня
663

Який згубний вплив на Раду Європи спричине повернення Росії до ПАРЄ?

Публікації

Фото: Adrian Grycuk

9 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи котра є найстарішим в Європі органом міжпарламентської співпраці та складається з представників парламентів усіх держав-членів розглядатиме резолюцію, прийняття якої ускладнить введення санкцій проти Росії. Наші колеги з UkraineWorld опублікували відкритий лист для протидії цьому. Під листом підписалися євродепутати, європейські політики та інтелектуали. Просимо  максимального поширення, аби ПАРЄ не допустила виконання вимог росіян.

У відкритому листі йдеться про те, що відповідь на нелегальне приєднання Криму та військову агресію в Східній Україні Рада Європи призупинила права голосу російської делегації. У свою чергу Росія призупинила членські внески до Ради Європи та бойкотуючи участь у Парламентській асамблеї.

Щоб повернутися в ПАРЄ у січні наступного року без виконання вимог, що містяться в ряді резолюцій ПАРЄ, Росія та її прихильники вирішили діяти за принципом: якщо ви не можете змінити політику Ради Європи, змініть її правила. При внесені зміни до чинних правил санкцій, то практично неможливо застосувати санкції проти будь-якої держави-члена надалі.

Такі зміни, призведуть до повернення Росії до ПАРЄ, матиме наступний негативний вплив на Раду Європи та ситуацію з правами людини в Європі:

– дозволивши Росії домогтися шантажу, РЄ скомпрометує і дискредитує себе.Слабка Рада Європи втратить свою владу та вплив у тих частинах Європи, де це найбільше потрібне;
– без можливості застосувати санкції Парламентська асамблея Ради Європи стане беззубовою організацією, позбавившись єдиного інструменту, який мотивує правопорушника заявлених цінностей Ради Європи – демократії, прав людини та верховенства права – виправити його політика;
– це може викликати повномасштабну кризу в організації.

Вони зазакликають правлячі еліти всіх держав-членів Ради Європи не допустити занепаду організації. Історія жорстоко судитиме тих, хто дає шантажу від недемократичних суспільств, де сила влади перевищує верховенство права.

Йдеться у опублікованому відкритому листі UkraineWorld.