Публікації
15:17
22 Вересня
745

Чому українські водії можуть не возити з собою права і страховку?

Публікації

Фото : Pixabay

Окремі народні депутати зареєстрували законопроект № 9105, яким пропонують дозволити водіям при управлінні транспортним засобом не мати при собі посвідчення і страховий поліс. Авторами виступив народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафа Найєм, нардеп фракції партії «Народний фронт» Антон Геращенко і ще 13 парламентаріїв з різних фракцій. Парламентарії пропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та до закону про дорожній рух, пише «Інтерфакс».

«З метою стимулювати перехід до цифрової економіки та спростити процедуру з’ясування наявності права керувати транспортним засобом, пропонується використовувати позитивний досвід Грузії і Швеції та скасувати вимогу для громадян України мати водійське посвідчення, реєстраційний документ на транспортний засіб і страховий поліс», – сказано в супровідному документі.

Згідно із запропонованими змінами, водій не зобов’язаний буде при управлінні транспортним засобом мати при собі та на вимогу поліцейського пред’являти посвідчення водія, реєстраційний документ на автомобіль і страховий поліс, якщо відповідна інформація про водія і транспортний засіб буде розміщена в електронній базі даних. Іноземці та водії військових транспортних засобів як і раніше зобов’язані будуть мати при собі посвідчення водія відповідної категорії.

Зокрема, в кодексі про адміністративні правопорушення автори законопроекту пропонують виключити статтю, що дозволяє тимчасове вилучення посвідчення водія як виду адміністративного стягнення. Одним із завдань законопроекту є введення електронної системи ідентифікації особи водія, без пред’явлення посвідчення водія, – як повідомляє автор статті Ольга Коваль на сайті ua.news.