Публікації
22:22
17 Серпня
838

Науковці Тернопільського університету розробили нові ліки для профілактики діабету

Публікації

Фото з відкритих джерел

Науковці національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка розробили авторський штам хлорели, який можна використовувати у виробництві медикаментів для профілактики різних захворювань, зокрема, діабету другого типу. Серед переваг використання препаратів з хлорели – природне походження сировини, ефективність та нижча собівартість у порівнянні з аналогами.

“Хлорела – це зелені водорості, які здатні накопичувати поживні речовини на кшталт селену, йоду, хрому, цинку тощо. Недолік нинішньої фармації у тому, що здебільшого використовуються органічні солі. Вони гірше сприймаються організмом людини у порівнянні з органічними комплексами. Тож ми вирішили “навантажити” хлорелу солями, виявили, що вона їх акумулює у складі ліпідів та білків. І в результаті ми отримали порошок, з якого можна виготовляти ліки”, – зазначив завідувач кафедри загальної біології ТНПУ ім. В. Гнатюка Василь Грубінко.

Зокрема, науковці вишу виявили, що хлорела здатна очищати водойми, забруднені азотом та фосфором, може накопичувати та переробляти нафту, нафтопродукти та важкі метали.

Наразі вчені тернопільського вишу запатентували механізм отримання штаму хлорели та шукають інвесторів для використання переваг водорості на практиці.