Публікації
18:44
15 Серпня
2390

За горнятком кави з тернопільською співачкою Надією Гураль

Публікації

      Надія Гураль – тернопільська співачка, яка займається творчістю вже упродовж 15 років. Вірші почала писати ще в шкільні роки, згодом навчилась грати на гітарі. Відтоді й пише пісні.

      Народилась співачка у Львівській області. В Тернополі закінчила наш Тернопільський національний педагогічний університет. Спершу отримала тут вищу освіту за спеціальністю вчителя початкових класів, а згодом – іноземна мови.

      В студентські роки, каже співачка, у неї, звісно ж, не було коштів на професійне аранжування своїх пісень. Тому на виступах, в теле-, радіо-програмах свої пісні виконувала під гітару.  Щоб заробити гроші на свою творчість, Надія спробувала співати в ресторані. Робота, каже вона, виявилась не простою, зате цікавою.

      «Ніякі уроки вокалу не дадуть того, що дав ресторан, – каже співачка. – Потрібно було співати пісні з репертуару починаючи віл Алли Пугачової і Ірини Алегрової до Селін Діон та Вітні Х’юстон. Це доволі різнопланові пісні. Отже, була можливість вдосконалювати вокальні здібності і розширювати свій діапазон. Але є один нюанс – людський фактор. Адже робота з людьми, часом, складна і неоднозначна…»

      Щодо концертної діяльності співачки, то донедавна в її репертуарі були лише власні пісні, а тепер вона пробує співпрацювати й з іншими авторами. Михайло Гандзола написав для Надії пісню “Не питаю”. А зовсім скоро з’явиться ще одна нова робота – пісня, яку Надії подарувала її хороша подруга, також співачка і автор пісень – Оля Монастирська. Особливо Надія Гураль хотіла б відзначити Богдана Коваля – свого колегу та друга, який пише чудові тексти. Він добре відчуває стилістику співачки. Пісні, що з’явились в їхній співпраці, це – «Чари осені», «Чужина».

      «Багато людей, які покинули Україну, коли почули пісню «Чужина», то написали мені безліч щирих відгуків. Ця пісня, власне, про них, – каже Надія. – І маю сказати, що ця пісня є досить відомою серед наших емігрантів».

       “Взагалі-то,  мене є різнопланові пісні до будь-якої нагоди, – продовжує вона. – І тому мене люблять запрошувати з виступами на різні події, різні свята. До прикладу, маю в своєму репертуарі пісню про село, пісню про рідне місто, є пісня про наречену, про День народження, а для коханих і закоханих – романтичну «На край світу»…»

         Дуже багато гастролів з концертами в Надії Гураль є по містах, містечках і селах Зах. України. «А інколи навіть траплялися несподівані моменти, – розповідає Надія, – коли пісню «Село моє» чи «Рідне місто» встигали заспівати місцеві виконавці ще до мого виходу на сцену… Але це дуже приємно, що мої пісні люблять і переспівують..»

      Нещодавно в співачки вийшла нова пісня в сучасному стилі під назвою «Квітка». Це відбулось в співпраці з Ігорем Ващишином. Надія називає його одним з найкращих тернопільських аранжувальників. Але вона каже, що працює з багатьма аранжувальниками – в кожного свій почерк. Залежно в якому стилі співачка хоче робити свою пісню,  до того аранжувальника і звертається.

      З дизайнерів одягу Надія Гураль обирає тих, які працюють в етно-стилі, адже всі її пісні мають елементи етнічного, народного. Любить співпрацювати з тернопільською дизайнеркою одягу Іриною Цісецькою. Це улюблені сукні співачки, тут є багато ручної роботи, обшивка бісером… Ще одну сукню зараз готують  для неї дизайнерки зі Львова – сестри  Ірина і Оксана Мурашки.

      Співпрацює співачка з балетом «Танго» з нашого ТНЕУ, керівник Любов Борисяк. Тут займаються дуже талановиті дівчата, каже Надія Гураль, справжні фанати танцю, які вміють не лише танцювати, а й виконувати складні акробатичні елементи.

      З чоловіком, зізнається Надія, їй дуже пощастило. Він завжди допомагає і підтримує, перший критик і порадник. А також він є і звукорежисером співачки. «Я на концертах співаю наживо. То почуваю себе спокійно, тому що знаю, що він мене «визвучить» так як слід», – каже вона.

     Далі співачка продовжує: «Під час виступів бувало різне… Наприклад,  пропадало світло. І доводилось мені доспівувати свою пісню акапельно. Але люди підтримували мене, оплесками задавали ритм, щоб я змогла доспівати. Люблю свою роботу, тому що йду до людей на свято, несу позитив. Бачу їхню радість..»

      Співачка Надія Гураль вважає, що в житті потрібно колекціонувати не гроші, а позитивні моменти, що залишаються в пам’яті, торкають серце… В людях їй  подобається щирість. Вона відразу відчуває фальшивих, штучних людей.. Також в людях їй подобаються такі риси як людяність і інтелект.

      Не зважаючи на свою немалу популярність і довгий творчий шлях, Надія Гураль досить самокритична щодо своєї творчості, вважає що завжди потрібно вдосконалюватись і намагатись ставати кращою.

      На запитання, як робити так, щоб голос завжди був в хорошій формі, співачка поділилась наступним рецептом: «Сон – це найголовніше для вокаліста. Тому що голосові зв’язки відновлюються під час сну».

      З відомих співаків любить творчість Бійонсе, Мераї Кері, Селін Діон, Крістіни Агілери. Вона із задоволенням пішла б на їхній концерт.

Фото автора

Автор: Галина Жук