Публікації
10:02
14 Серпня
592

РПР закликає ЦВК не порушувати Конституцію та призначити перші вибори в близько ста ОТГ

Публікації

Впродовж чотирьох років з моменту старту реформи місцевого самоврядування Україна показувала успіхи та надвисокі темпи впровадження децентралізаційних змін в державі, в першу чергу шляхом створення спроможних об’єднаних територіальних громад.  В Україні вже створено 705 ОТГ. Додатково очікують на призначення перших виборів у близько 100 громадах, де проживає 1 мільйон громадян.

Призначення виборів Центральною виборчою комісією – завершальний етап формування спроможних громад. Проте на засіданні 9 серпня 2018 року, Центральна виборча комісія прийняла Постанову №122, якою фактично призупинила розгляд питання призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ. Таким рішенням ЦВК заблокувала подальший процес становлення спроможних територіальних громад.

У своєму рішенні ЦВК звертається до Комітету ВРУ з правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ без проведення місцевого референдуму. Така позиція Центрвиборчкому є незрозумілою, адже, відповідно до Закону «Про комітети Верховної Ради України», навіть якщо комітет надасть таке роз’яснення, воно не матиме статусу офіційного тлумачення.

В аргументації власної позиції ЦВК посилається на статтю 6 Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», який втратив чинність в 2012 році. В той же час відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», рішення щодо об’єднання приймається місцевими радами або шляхом проведення місцевого референдуму. Відсутність законодавства щодо місцевих референдумів жодним чином не позбавляє права громади приймати рішення про об’єднання на сесіях місцевих рад. Таким чином, сьогодні відсутні правові перешкоди для призначення перших та додаткових виборів в об’єднаних територіальних громадах.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про місцеві вибори», перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня їх проведення. Враховуючи норми Бюджетного кодексу України, щоб об’єднані територіальні громади отримали прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, ЦВК повинна призначити вибори в останню неділю жовтня і прийняти відповідне рішення не пізніше 17 серпня 2018 року.

Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ вимагає від Центральної виборчої комісії:

  • діяти у суворій відповідності до Конституції та законів України, адже, прийнявши 9 серпня Постанову №122, ЦВК вийшла за межі власних повноважень, що є порушенням статті 19 Конституції України;
  • призначити вибори в об’єднаних територіальних громадах, щодо яких обласні державні адміністрації надіслали відповідні звернення.