Публікації
13:06
10 Серпня
734

На Донбасі експерти розробили рекомендації для підвищення прозорості формування місцевих бюджетів

Публікації

Протягом травня – червня за ініціативи коаліції громадських організацій та активістів «Донбас без корупції», яка була створена ГО «Інститут розвитку та соціальних ініціатив» експерти розробили рекомендації для підвищення прозорості формування місцевих бюджетів 5 міст – Сєверодонецьк, Краматорськ, Кремінна, Новопсков, Бахмут.

Рекомендації містять перелік заходів які передбачають розробку Положення про бюджетну раду, застосування принципу гендерного бюджетування, підвищення в рейтингу прозорості міст України:

https://transparentcities.in.ua/ та Індексі прозорості місцевих бюджетів Донбасу http://openbudget.org.ua, щоквартальне публічне висвітлення інформації стосовно виконання планових показників бюджетних програм по кожному розпоряднику бюджетних коштів, публічне оприлюднення інформації про витрати бюджетних коштів на кожен об’єкт фінансування з метою інформування громадськості про витрати бюджетних коштів.

З детальними рекомендаціями експертів, можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, що раніше, експерти презентували результати дослідження “Індекс прозорості місцевих бюджетів Донбасу”, яке враховує наступні показники – участь громадських рад в процесі формування місцевих бюджетів, виконання бюджетів, статистику рівня обробки відповідей на інформаційні запити щодо бюджету, публікації бюджету в ЗМІ, зміст і наповнення сайтів міських рад, консультації з громадськістю під час формування бюджету. Відповідно до цих показників, кожна міська рада, може отримати максимально 100 балів, з відповідною градацією де: 0-30 балів бюджет не прозорий; 30-50 балів бюджет частково не прозорий; 50-70 балів бюджет достатньо прозорий; 70-100 балів бюджет прозорий. З повною інформацією по моніторингу та профілями кожного міста можна ознайомитись на сайті Індексу прозорості місцевих бюджетів Донбасу – http://openbudget.org.ua. За результатами моніторингу кожна міська рада отримає рекомендації експертів в сфері підвищення прозорості бюджетної політики та комунікації з громадянами на місцевому рівні.

Цей захід організовано ГО “Інститут розвитку та соціальних ініціатив” в рамках «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!»», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pactв Україні. Зміст тренінгів в рамках Антикорупційної Школи є винятковою відповідальністю Pactта його партнерів iне обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.