Публікації
11:20
31 Липня
977

Як протидіяти торгівлі людьми розповіли в Тернопільському прес-клубі

Публікації

30 липня в Тернопільському прес-клубі відбулась прес-конференція, де розповіли про сучасний стан і заходи щодо протидії торгівлі людьми та про ризики, які пов’язані з працевлаштуванням за кордоном. Цей захід був приурочений Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми, який з 2013 року відзначають саме в цей день.

На початку заходу слово взяла Марина Пасєчник – голова Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми і зазначила, що, на жаль, багато людей не ідентифікують себе із постраждалими. Тому вони не здогадуються, що мають право на відшкодування завданої моральної чи фізичної шкоди.

Вона розповіла про виявлені канали вербування, зокрема, в південних областях України. І навела в приклад один з кричущих випадків в Миколаївській області, де будівельників нібито наймали на роботу, проводили їм повне медичне обстеження і тим, в кого із здоров’ям було все гаразд, видаляли нирку.. На продаж.. Операції проводили в Казахстані.

Для довідки: 527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону. Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно.

Ігор Чорний, начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА розповів присутнім про те, що торгівля людьми за обсягами прибутків від злочинної діяльності з третього місця зараз перемістилась на друге. В нашій області за період 2012-2018 р.р. 37-м особам встановлено статус осіб постраждалих від торгівлі людьми. Цифра в дійсності є більшою, просто люди бояться заявляти про ці правопорушення, стверджує Ігор Чорний.

Далі слово взяв Олександр Буняк – начальник відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції у Тернопільській області. Він розповів про хід розслідувань таких злочинів. Назвав чотири країни, де встановлено постраждалих – Польща, Туреччина, ОАЕ, Росія.

Зокрема пан Буняк розповів деталі деяких розслідувань: вербувальники за кожну завербовану особу отримували по 500 доларів (завербовані до Туреччини) і по 1 000 доларів (яких вербували до ОАЕ). В Туреччині, наприклад, дівчатам пропонували роботу покоївок в готелі.

Оксана Шуль, головна спеціалістка управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА розповіла про цілий ряд заходів, які проводить їхнє управління по протидії торгівлі людьми. Вони також співпрацюють в цій сфері багатьма з громадськими організаціями, такими як ТМЖК «Відродження нації», з міжнародною організацією Кампанія А21 і іншими.

І насамкінець Оксана Шлюсар, що представляла Тернопільський міський жіночий клуб «Відродження нації», розповіла про діяльність їхньої організації. Вони проводять не лише превентивну роботу, каже Оксана Шлюсар, а також заходи, щоб ідентифікувати постраждалих.. Адже інколи люди навіть не здогадуються, що вони підпадають під цю категорію – дехто вважає, що така поведінка по відношенні до них є нормою. Планується, що згодом в територіальних громадах вони будуть розгортати свою діяльність з метою інформування громадян маленьких міст і сіл про цю проблему.

Фото автора

Автор: Галина Жук