Публікації
16:46
15 Червня
1062

“Файне єднає” переселенців в Тернополі

Публікації

Заступник директора Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Чайківська розповіла про проект «Файне єднає», керівником якого вона є в місті Тернополі. Цей проект «Файне єднає» реалізується в рамках проекту «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення в Україні», що впроваджує Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансування Європейського Союзу.

«Проект «Файне єднає» стартував в жовтні 2017 року, і за цей час провели вже понад 70 заходів. Це були і масштабні заходи загальноміського значення, – каже Надія Чайківські. – Так само були малі, більш камерні заходи – переважно в бібліотеках міста. Зокрема, з великих заходів, в парку Національного відродження відбулась акція висадження «Алеї єднання». Міська рада виділила нам місце для цього, і ми висадили 20 катальп, які вже розпустили листочки. Це є ознакою, і певною надією на те, що внутрішньо-переміщенні особи теж «пустять коріння» і приживуться в нашому місті».

Ось ще декілька проектів, які проводилися в рамках «Файне єднає». Спільно з ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини» надавалися правові консультації, проводилися психологічні тренінги для підлітків, для батьків, проводилися курси з комп’ютерної та медіа-грамотності. В рамках проекту, розповідає далі Надія Чайківська, працює «Бібліо няня». Це на випадок, якщо батькам потрібно оформити якісь документи, а дитину немає де залишити.. Батьки можуть залишити дитину в цій Тернопільській обласній бібліотеці для дітей. Також організовувались різні туристичні походи, проводили квест «Невідомий Тернопіль», дуже хороші волонтери проводили екскурсії нашим містом, за що їм велика подяка.

Ще в рамках проекту «Файне єднає» його учасники організували толоку – прибирали відпочинкову зону «Циганка» на масиві Новий Світ. Також брали участь в заході «Майстер своєї справи», де розповідали про людей, які переїхали сюди з Донбасу і Криму, про їхні професії, вміння.

Чимало заходів проводили з метою показати і розказати ВП особам про наші місцеві звичаї і традиції. На свято Андрія, на свято Миколая, до Великодня – всі ці події місцеві жителі святкували разом переселенцями, і вони тепер знають, як воно все відбувалось на Тернопільщині з давніх давен.

Щодо ВПО, то на кінець 2017 року, розповіла пані Надія, в Тернополі їх було зареєстровано 1270 осіб. Заступник керівника проекту «Файне єднає», а також керівник «Колл центру переселенців Тернопільщини» Яна Шкуратова також докладає чимало зусиль для допомоги переселенцям, адже вона сама зі своєю сім’єю втекла від війни і добре знає, що відчувають ці люди.

В проекті «Файне єднає» працює 15 осіб. Половина з них – місцеві жителі Тернополя, а інша половина – внутрішньо-переміщені особи. За грантом на проект виділено 300 тисяч гривень. Вони виділені на баланс комунальної установи, каже Надія Чайківська. За цим проектом отримали ноутбук, проектор з екраном. Звітність про діяльність проекту відбувається щомісяця – спочатку подається план роботи на наступний місяць, а потім звітують за нього. Також описується який ефект дали ті чи інші заходи щодо згуртування громади і т. д.…

Пані Надія каже, що поки не стикнулася з цими людьми в своєму житті, то не могла уявити, наскільки складно цим людям, навіть в елементарних, побутових речах. І вона хоче допомагати їм якомога більше, де тільки можна це зробити. Під враженням від цих емоцій в бібліотеці вирішили створити творчий об’єкт – «валізу». Ідея полягає в наступному: коли зруйновано дім, то все, що залишається людям, це взяти трохи своїх речей в валізу і втекти в безпечне місце, в нове життя. Скільки того свого майна можна перевезти – хай кожен подумає сам.. Ця валіза символізує життя на новому місці, розповідає пані Надія. Також оголосили конкурс есе для переселенців. На нього з різних міст України подали свої роботи 10 людей. Розповіді були про те, як вони змогли реалізувати себе на новому місці. Місцеві митці Ганна Осадко, Микола Дмітрух і інші оформили кожну історію відносно тексту.  Ця валіза буде подорожувати по різних закладах всієї України. Починає з Житомира. Оформлення цієї валізи допомогла організувати директорка МЦБС – Світлана Козелко.

Проект доходить свого завершення, і 1 червня в Києві відбулась завершальна зустріч. Приїхали представники 50 громад – по одній людині від місцевих громад і по одній від внутрішньо-переміщених осіб. Нагороджували громади різними відзнаками. Наші представники з Тернополя теж отримали нагороду.

Отже, Файне єднає. І це вже добре.

Фото автора

Автор: Галина Жук