Публікації
11:12
3 Червня
1057

Перемога тернопільських студентів на конкурсі відеороликів в Києві

Публікації

Учасники «Школи академічної доброчесності» – переможці всеукраїнського студентсько-учнівського конкурсу соціальних відео-проектів «Чесність починається з тебе».

За підтримки і сприяння посольства Сполучених Штатів Америки в Україні,  інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку»  в ТОУНБ з минулого року відкрито Школу академічної доброчесності (надалі – ШАД). Там впродовж 7 місяців  відбуваються заняття (всіх заплановано 14 занять), на яких учасники  мають змогу не тільки ознайомитись з основними азами доброчесності, але й отримати певні уроки методології написання наукових робіт. Учасники ШАД – це студенти тернопільських ВИШів, які виявили бажання збагатити свої знання.

Поряд із передбаченими заняттями креативні учасники ШАД долучились ще й до всеукраїнського конкурсу відео роликів на тему «Навчайся гідно та відповідально», який відбувався цієї весни і ось минулого тижня наші тернополяни стали переможцями.

Координатор центру «Вікно в Америку» при ТОУНБ Юлія Чуйко рада, що саме наші тернопільські конкурсанти зайняли перше місце, адже всі вони готувалися, брали активну участь в «Школі академічної доброчесності».

Ось що розповіла нам тренер ШАД Олександра Гриньків: «Про конкурс мені повідомила завідувачка відділу літератури іноземними мовами ТОУНБ Тетяна Музика. Зокрема, вона побачила у ФБ інформацію, що Американські Ради з міжнародної освіти в рамках «Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні» (SAIUP) та «Проекту формування академічної доброчесності в школі» (SAISS) за підтримки Посольства США в Україні та у партнерстві із Міністерством освіти і науки України, проектом «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» (SACCI) (ManagementSystemsInternational, Inc., TetraTechCompany, USAID Contractor), компанією «Антиплагіат», Могилянською школою журналістики оголосили II Відкритий всеукраїнський студентсько-учнівський конкурс соціальних відео проектів «Чесність починається з тебе».

Цю інформацію Олександра Гриньків повідомила учасникам ШАД і запропонувала їм долучитись до конкурсу, створивши соціальний відео ролик на тему академічної доброчесності. За вимогами конкурсу ролик мав мотивувати  до відповідального, чесного навчання, відображати важливість якісної освіти у сучасному суспільстві та неприпустимість толерування випадків недоброчесності (списування, плагіату, хабарництва, кумівства, використання службового становища для особистих цілей тощо) під час академічного процесу та у житті.

«Для початку було визначено координатора групи активістів ШАД, а надалі – вони самостійно розподілили між собою обов’язки і працювали, працювали, працювали…, – каже Олександра Гриньків. – Наразі ми бачимо їхній чудовий результат – вони стали переможцями у номінації «Навчайся гідно та відповідально».»

Отже, учасниками «Школи академічної доброчесності», які взяли участь і виграли цей конкурс відео роликів є студенти тернопільських ЗВО: Зоряна Юзвін (ТНЕУ), Денис Луковицький (ТНПУ), Тетяна Балігородська (ТНПУ), Ірина Балігородська (ТНПУ).

Вони радо поділилися своїми враженнями і думками з приводу цієї перемоги.

Зоряна Юзвін, студентка 3-го курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім Б.Гаврилишина, ТНЕУ:  «Визначилися одразу з темою, всі спільно погодили, що захист авторського права наразі дуже гостра проблема в Україні. Зйомки проходили в дуже цікавому форматі, хоч поділити моменти чи рухи на сотні кадрів було нелегко. Максимум естетичності, перфекціонізму та креативності і поєднали ми це з ключовою ідею – не бути злодієм продуктів інтелектуальної власності та не порушувати авторське право. Зйомки проводилися протягом двох днів. Не хотілося робити стандартного відео. Тому вийшли з шаблонів. І раді, що журі це оцінило. Люблю творчі проекти, коли ідеї підловлюють твої друзі і перебувають на одній хвилі. Сподобалось, що не було жодних рамок, крім часових. Була повна свобода креативу. Радію, що ці старання оцінили першим місцем!»

Тетяна Балігородська, студентка 3-го курсу географічного факультету ТНПУ: «Я досі перебуваю в піднесеному стані від нашої перемоги. Безмежно вдячна кожному члену нашої дрім-тім за зібраність, креативність та винахідливість. В роботі ми всі чудово доповнювали одне одного, і працювали, як єдине ціле. Це був дуже цікавий та корисний досвід для кожного з нас!».

Ірина Балігородська, студентка 3-го курсу географічного факультету ТНПУ: «Вітаю всіх з перемогою! Я вірю в те, що думка є матеріальна, тому з самого початку, ще при створенні нашого відеоролика була впевнена, що ми переможемо. Я дуже щаслива і пишаюсь нашою командою, ми доклали максимум сил і креативу при створенні даного відео».

Денис Луковицький, студент другого курсу історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка і технічний директор в цьому відео-проекті.: «Важко підібрати слова. Дякую організаторам конкурсу, тим, хто мене підтримував, співавторам роботи та усім, хто був причетний до цієї події! Надзвичайно задоволений своєю роботою. Це був величезний досвід!»

Процес нагородження можна переглянути в кінці цього відео:

Фото зі сторінки «Вікно в Америку» при ТОУНБ  у Фейсбуці

Автор: Галина Жук