Публікації
18:03
23 Травня
565

Сьогодні в ОДА презентували «Схему планування території Тернопільської області»

Публікації

У середу, 23 травня, в приміщенні Тернопільської облдержадміністрації відбулась презентація «Схеми планування території Тернопільської області». Її розробили в державному підприємстві «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Дніпромісто» імені Ю.М. Білоконя на замовлення управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА.

Юрій Палеха – науковий керівник проекту. Він є замісником директора інституту «Дніпромісто» і начальником центру геоінформаційних систем. В своїй презентації Юрій Палеха зазначив, що останній раз схему планування Тернопільської області розробляли ще в далекому 1978 році. Тому області потрібен новий план. Адже з впровадженням цього плану з’являться нові можливості і для місцевого бізнесу, і для громадян.

На презентації представили генеральну схему, яка визначає проходження транспортних коридорів. Також презентували схему планування області – вона конкретизує генеральну схему. Основний аспект розвитку Тернопільщини – це геополітичне і географічне положення регіону. В цій генеральній схемі розробниками закладено декілька транспортних коридорів, які є визначені на загальнодержавному рівні. Це коридори: «Європа – Азія», «Балтика – Чорне Море». Зазначимо, що «Трасу М-19» розробники плану пропонують розглянути більш уважно. Вони запропонували Міністерству інфраструктури взяти до уваги варіант, де маршрут транспортного коридору проходив би від Балтійського моря не до Чорного, а до Середземного моря. Це, на їхню думку, принципово змінить ситуацію. Юрій Палеха каже, що по цьому маршруту проходить великий вантажо- і пасажиро-потік, і Тернопільщина мала б скористатися своїм географічним положенням – є можливість вздовж тієї траси потужно розвивати туристичну інфраструктуру. Загалом, рекреаційно-оздоровчий напрямок – це стратегічний напрямок для розвитку економіки регіону, зазначили під час презентації. Туризм має великі шанси, адже в Тернопільській області, як відомо, знаходиться третина всіх замків, що знаходяться на території України.

В кінці свого виступу Юрій Палеха зазначив, що поляки (і не лише поляки, а й інші країни-сусіди) цікавляться, чи мають наші українські прикордонні регіони затверджену містобудівну документацію? В поляків це має назву «Документація просторового планування». Адже, з наявністю такої документації регіони можуть брати участь в європейських грантах, отримувати донорські кошти на такі просторові програми.

На презентації виступили голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна та голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, які теж відмітили, що Тернопільщина має потужний туристичний і економічний потенціал і нові широкі можливості для інтеграції в європейське середовище.

Автор: Галина Жук