Опубліковано:

В тернопільському парку два дні можна ласувати стравами з риби і м’яса

В Тернополі в парку ім. Т.Г. Шевченка в ці вихідні проходить Кулінарний кубок Західної України в рамках фестивалю Короп-фест.

Павло Чебанов є власником тернопільського ресторану-піцерії Бьянко. Приїхав на фестиваль на своєму мотоциклі. Вболіває за своїх працівників, які беруть участь в конкурсі, зокрема, в номінації на найкращу гарячу закуску. Павло Чебанов розповів, що його ресторан-піцерія Бьянко є сімейного типу, він функціонує вже понад рік. Але на конкурсах кухарів вони приймають участь вже вп’яте – крім Тернополя брали участь в Києві, Львові, Івано-Франківську. У Львові, за словами ресторатора, в них були призові місця – срібло і бронза.

Від їхнього закладу на цьому конкурсі бере участь кухар Іван Івах – готує гарячу закуску з хека. Павло Чебанов пояснив, що умови конкурсу такі, що кухарі повинні встигнути приготувати страву у встановлений журі час. Також для визначення переможця журі бере до уваги смакові якості страви, її подачу, кількість інгредієнтів тощо.

«Кулінарний кубок Західної України – це конкурс серед кулінарів, – розповідає один з організаторів дійства, бренд-шеф мережі «Самогонна ресторація», викладач Київської академії шеф-кухарів Віталій Гуралевич. – Шеф-кухарі в ньому участі не приймають. Вимоги були такими, що кулінарі приносять свої продукти. Страви потрібно готувати з риби або з риби і м’яса. Участь в конкурсі безкоштовна. Заявки подавали через мережу інтернет.»

Учасники фестивалю є з різних міст – Тернопіль, Кам’янське, Івано-Франківськ, Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Рівне, Луцьк, Трускавець, Чернівці, Запоріжжя, Гомель (Білорусь). Всього 60 конкурсантів. Четверо не приїхало. (Одного учасника з Білорусі не пропустили на митниці білоруські митники.)

Кухарі змагаються в п’ятьох номінаціях:

  • холодна закуска
  • салати
  • гаряча закуска
  • суп
  • основна страва

В неділю весь день будуть змагання в номінації «Основна страва». В ній прийматимуть участь 50 конкурсантів. Це все буде відбуватися з 9 ранку. Ближче до 17 год. мер  Тернополя Сергій Надал вручатиме нагороди переможцям.

Слід зазначити, що два дні всі охочі мають можливість спостерігати за роботою кухарів і навіть, якщо вдасться, скуштувати будь-яку страву, яку готують конкурсанти. Все залежить від кількості глядачів і удачі (швидкості реакції).

Також, каже Віталій Гуралевич, в неділю буде конкурс в номінації  «Чорний ящик». Кухарям дадуть набір непоєднуваних продуктів, і вони повинні будуть приготувати страву. Всі будуть в рівних умовах. В кого буде найкращий результат, тобто, найсмачніша страва, той і виграє.

Репортер Галина Жук

Фото автора

 

Жук Галина / ТМЦ.ІНФО - Тернопільський Медіа Центр

Переглядів: 324