Опубліковано:

На закарпатців та туристів чекає особливий тиждень угорських страв

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів VI-го Тижня угорських страв, який пройде на Закарпатті 8-11 лютого. Організатор – Закарпатська угорська туристична рада за допомогою заходу має на меті популяризувати угорські традиційні страви серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та із-за кордону. Детальніше про цьогорічний Тиждень угорських страв розказала Шарлота Чізмар, голова Берегівської районної спілки сільського туризму, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради.

«Цього року ми продовжуємо організовувати Тиждень угорських страв. Попередні роки показали, що захід надзвичайно успішний.  З року в рік все більше долучається представників готельно-ресторанних комплексів . Цього разу в акції бере участь 21 комплекс, серед них і ресторани, сільські садиби, винні погреби, – розповіла Шарлота Чізмар. –  Закарпаття є багатокультурним. Ми багаті на гастрономію, а угорську кухню полюбляють».

У західно-європейських країнах така акція називається «Жирний четвер» і триває тільки один день. Закарпатська угорська  туристична рада вирішила розширити акцію з 8 по 11 лютого (з четверга до неділі), вважаючи такий підхід більш ефективним в успішності  заходу. У четвер знижка на страви усіх учасників акції буде 50%, всі наступні дні – 25%.

«Акція буде відбуватися за тиждень до великого поста. Тим більше, що після новорічно-різдвяних свят туристи і місцеві зголодніли і мають можливість гарно поїсти, – пояснює Шарлота Чізмар. –  Участь у Тижні беруть заклади чотирьох районів: Ужгородського, Мукачівського, Виноградівського та Берегівського. Найбільше ресторанів і садиб відгукнулося саме з Берегівщини. Вигідно всім: відвідувачі фактично отримують страви по спеціальному меню, це 50% знижки (Жирний четвер), інші дні-25%.

Ресторани виграють у збільшенні відвідувачів у низький сезон, коли відвідувачів не так багато. Разом з тим популяризуються місцеві традиційні страви угорської кухні. «Важливо, щоб місцеве населеня зберігало традиції та рецепти тих страв, які готували їхні предки,- каже Шарлота Чізмар. – Ми хочемо доказати, що це дуже важливо. Як і те, що гарний недільний обід об’єднує сім’ю.  Туристи дуже люблять угорську кухню: бограч гуляш, лоці, галушки, чірке попрікаш, лангоші та багато інших страв,я кі робляться з натуральних місцевих продуктів».

Крім гарних страв за півціни відвідувачі можуть взяти участь в лотереї: чеки за страви з назвою ресторану треба доставити у Берегово, до Туристичної ради, або надіслати поштою. Призи- цінні подарунки і навіть поїздки в Карпати.

Шарлота Чізмар також зауважила, що Закарпатська угорська туристична рада працює в області вже 4 роки. Основне завдання- сприяти туризму. Зокрема, представляли Закарпаття на ярмарку в Будапешті, проводили акцію Чисте Закарпаття, навчання для екскурсоводів тощо.

Тібор Біров, власник готельно-ресторанних комплексів «Гелікон» і «Шеркерт», розташований на Берегівщині, бере участь в акції від самого початку. «Ми з першої секунди відгукувалися на цей захід, зрозуміли потребу і важливість у такій акції.  Приємно було, коли після першого заходу появилися туристи, які робили позитивні відгуки. Туристів з усієї України побільшало, багато приїжджає тепер також угорців, – каже Тібор Біров. –  Відвідувачам економічно вигідно, і вони мають можливість посмакувати угорськими стравами, які вдома не готують. Раніше Тиждень тривав цілий тиждень, але ми побачили, що найактивніше відвідувачі йдуть з четверга, тому зосередилися більше на другій половині тижня». За словами Тібора Бірова, в його закладах готуються страви з домашніх продуктів. Наприклад, він сам вирощує щороку по 400-500 курей для бульйону, і туристи зразу відчувають різницю між домашнім бульйоном і приготованим з птиці з супермаркету. «Свинину теж свою використовуємо, каже власник ресторанно-готельних комплексів.  – Мій дід завжди вчив, що свинина-це та, яка вирощується 1,5 року, а не 5 місяців. Овочі та фрукти теж з власного саду».

Організатори кажуть: туризм дуже важливий на Закарпатті, є великий потенціал. Але треба щось робити з дорогами та кордонами. Саме відсутність якісних доріг та багатогодинні черги на кордонах відлякують потенційних іноземних відвідувачів. А туристів з України зупиняють дії Укрзалізниці, яка перед новорічними святами відмінила кілька популярних поїздів із столиці на Закарпаття.

Ужгородський прес-клуб
http://pressclub.uz.ua/
25.01.2018

Жук Галина / ТМЦ.ІНФО - Тернопільський Медіа Центр

Переглядів: 28