П’ять правил інформаційної гігієни під час війни


Ми бачимо цю війну у прямому ефірі, стежимо за подіями у соцмережах. Ця війна не лиш про території, а й про мізки українців. Ворог закидує нас окрім «градів» і «шахідів» ще  й фейками. Його мета – дезорієнтувати, посіяти паніку, роз’єднати, зламати наш бойовий дух.
Часто українці допомагають ворогу, поширюючи в соцмережах неперевірену, а іноді й брехливу інформацію.

  1. Мінімум емоцій — тільки факти

Звертайте увагу на емоційне забарвлення інформації. Щоб приспати наше критичне мислення, ворог намагається маніпулювати емоціями, тож зберігайте тверезу голову!

  1. Не впевнений – не натискай «репост»

Кожен із нас відповідальний за інформацію, яку поширює в інтернеті. Особливо зараз, коли градус напруги у нас всіх на межі. Бездумним поширенням інформації ви можете посіяти паніку, деморалізувати воїнів.

Якщо дуже кортить, діліться інформацією з близькими в особистих повідомленнях, обговорюйте новини, піддавайте їх критичному аналізу.

  1. Лише перевірені джерела інформації

У кожного причетного до бойових дій відомства — Генштабу ЗСУ, Міністерства оборони, Нацгвардії, Служби з надзвичайних ситуацій тощо — є не лише сторінка в соцмережах та окремий сайт, а й телеграм-канал.

Побачили якусь інформацію на сумнівних ресурсах — перевірте її за допомогою офіційних джерел.

  1. Надійне телевізійне джерело інформації

Єдиний марафон новин, який виробляють головні медіагрупи країни. Вони розділили між собою ефір по кілька годин і по черзі цілодобово повідомляють вам лише перевірену інформацію про події на фронті. Ви можете бути певні, що в цьому ефірі фейків немає.

Якщо не працює ефірне телебачення, слідкувати за новинами можна на YouTube, в Дії та ОТТ-платформах — YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv. Дивитися телебачення можна безкоштовно на супутнику, після початку війни канали були розкодовані.

  1. Ні фейсбучному хайпу!

Не підігравайте ворогу, публікуючи в соцмережах місця обстрілів або маршрути колон української військової техніки. Скільки про це говорять спецслужби та військові, а дехто з українців навіть без злого умислу досі намагається «хайпанути», вказуючи точні адреси щойно розбомблених будинків або ведучи пряму трансляцію в соцмережі з місця влучання снаряду. Шукаючи «сенсації», ви можете мимоволі допомогти ворогу скоригувати вогонь і збільшити руйнування та людські втрати.

Навіть у тилу ми залишаємося на інформаційному фронті, тож маємо бути сильними, єдиними і при тямі.

Бонус

Місяць тому на засіданні Радбезу ООН постійний представник Росії Василь Небензя заявив, що українці мають безпілотники, які можуть переносити заражених інфекціями комарів!

Дослівно: «Відомо про запатентований в США дрон, здатний поширювати комарів, заражених небезпечними вірусами. Все це викликає побоювання в Росії. Такий безпілотник транспортує в заданий район контейнер з великою кількістю комарів – переносників інфекцій і вивільняє їх. При укусі комарі інфікують атакованих людей збудниками особливо небезпечних захворювань».

Звісно це фейк. Вірніше продовження цілого ланцюжка фейків про «біологічну» зброю українців.

Але Бойові Комарі у нас справді є! Нещодавно вони написали пісню і зняли до неї кліп на тему інформаційної гігієни. Рекомендуємо ознайомитися!

Брехня і маніпуляція пропаганди про зупинку громадського транспорту через брак електрики та «розпил» активів рф


Висмикни з контексту та дай таке трактування, яке тобі потрібно. Покажи фрагмент і скажи, що це загальна картина. Заміни одне слово у реченні і зміни загальний контекст на той, який відображає твої наративи…
Про що це ми? Про методи російської пропаганди та про її глашатаїв та рупорів, які у месенджерах та телеграм-калах продовжують створювати паралельну реальність в надії на те, що в її існування повірять адекватні люди. Та марно.
Щоб ці надії стали ще більш примарливими – розберемо декілька «вкидів», які поширює скабєєвський телеграм, що стає «першоджерелом» перепостів для інших смітникових російських ресурсів.

ВКИД 1. «В Одесі зупинився громадський транспорт через відключення електрики».

Неправда

В одному з невеликих роликів, що був поширений на декількох каналах, демонструється відео зняте нібито в Одесі (коли саме невідомо, але за ознаками – погода осіння), на якому на вулиці на коліях стоїть один за одним з інтервалом декілька трамваїв. Підпис під відео «говорить» нам про те, що он як весело у «укропів» – трамваї зупинилися через брак електрики.

Звичайно, що таку ситуацію не можна виключати. Тим більше, що по Одесі регулярно гатять то дронами то ракетами. І в момент руху цілком можливо був «приліт» і мало місце пошкодження, наприклад трамвайних мереж. Проте, це ж зовсім інша ситуація, ніж подана у підписі до відео.

Ще дві деталі говорять не на користь пропагандистів. Перша – це те, що у салонах трамваїв є люди (видно на скріншоті). А така ситуація більш поширена у випадку, коли оголошується повітряна тривога і рух громадського транспорту (за правилами) – зупиняться до команди «відбій повітряної тривоги».

Друга – при тому, що трамваї, стоять нібито в наслідок відсутності електрики, паралельно на перехрестях прекрасно працюють світлофори. А як правило, вони мають електроживлення з розподільних мереж тих районів міста, де вони встановлені.

Тож, як кажуть у знаменитому фільму – вчіть матчасть.

 

ВКИД 2. «Прем’єр міністр Естонії Кайя Кала запропонувала ЕС «розпиляти» заморожені активи рф і частину з них направити на боротьбу з путіним»

Саме так подали заяву прем’єрки пропагандисти – «розпиляти активи». Насправді ж Кайя Кала заявила що: «Сьогодні ми зосередилися на допомозі Україні. Преш за все ми повинні поговорити про те, щоб використати заморожені активи росії, яких у нас (в Європі) на понад 300 мільярдів (євро). Треба вирішити, як ми можемо їх використати на користь Україні».

Як ми бачимо прем’єр міністр ні словом не обмовилися, що ці кошти мають бути розділені між країнами ЄС. Якраз вона говорить про консолідацію цих ресурсів лише з однією метою – допомозі Україні. Тобто Кайя Кала, по суті, пропонує всі активи використати на боротьбу з путіним і його армією!

Чи то пропагандисти бояться усвідомити, що ці кошти обернуться кулями і снарядами, які будуть сипатися на їх голови. Чи звикли до того, що там де кошти – наприклад у бюджеті на фінансування їхньої, так званої, «другої армії» – там і «розпил», як невід’ємна частина процесу.

 

ВКИД 3. «На УкрТВ стали віщати із бункера і при свічках в кращих традиціях фільмів про кінець світу»

Так найбрудніший рот пропаганди прокоментував реальну картинку на одному з українських каналів. І як ми бачим, прокоментував зловтішаючись, насолоджуючись «величчю» того, що отакі ми круті – можемо «жахнути» і вимкнути вам світло. А те, що від відсутності електрики страждають малі діти, хворі у лікарнях, яким терміново потрібні операції, чи вагітні, яким ось-ось вже час до пологів – то ж дрібниці.

Але, як то кажуть – сміється то, хто сміється останнім (це ми про світло). А ми поки трохи повтішаємося із тупості пропагандистки, яку вона продемонструвала, використавши фразу української ведучої у дописі. А зміст фрази говорить про те, що вимкнутий екран та свічка – то дії з економії електроенергії, до яких закликала влада всіх українців. Наявність же хай вимкненого, але екрану говорить, що ведуча веде трансляцію не з бункеру, а із студію. Просто в режимі енергозбереження.

Та де ж то второпати скабєєвій і ко, якщо вона на початку війни паляницю, обізвала «полуніцєй».

Повітряні атаки , як діяти


Кілька діб Україна перебуває під посиленими ракетними атаками. Це змушує нас вкотре нервувати і тривожитися. Як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак й інших воєнних викликів? Читайте поради психологині Наталії Зарецької.

  1. Будьте готові вчасно та адекватно, без паніки реагувати на загрозу

Пам’ятайте, що війна триває, тож обстріли не тільки теоретично можливі — вони напевно триватимуть, поки росія не втратить спроможність бити по нас своєю зброєю. Регулярність та потужність атак може бути різною, але дуже важливо, щоби кожен був морально готовим вчасно та адекватно, без паніки реагувати на будь-яку загрозу.

  1. Дотримуйтеся правил безпеки

Правила безпеки — як і військові статути — написані кров’ю, їх справді важливо дотримуватися. Тому, почувши сигнал тривоги, неодмінно прямуйте до укриття.

  1. Підготуйте «тривожний наплічник»

У критичних ситуаціях час — найцінніший ресурс, інколи зберегти життя допомагає секунда. Тому тривожні наплічники мають бути напоготові в режимі 24/7 — у кожного члена сім’ї свій. Навіть у дитини, якщо вона може переміщуватися самостійно. Регулярно переглядайте та поповнюйте наплічник.

  1. Заздалегідь вивчіть маршрут до безпечного місця

Маршрут до безпечного місця має бути відомим. Пройдіть із секундоміром шлях до найближчого укриття з кожного місця, в якому ви регулярно перебуваєте: з дому, з роботи, від школи, дитячого садочка, секції, спортзалу, магазину або супермаркету, яким зазвичай користуєтеся. Зробіть це разом із дитиною. Замірте час, протягом якого ви, ваша дитина, літні батьки реально можете дійти до укриття. Зауважте, що цей час може бути різний.

Якщо ви їдете до нового місця — наприклад, в гості — перевірте карту укриттів в місці призначення та дорогою до нього. Особливо варто звернути увагу на цей пункт тим, хто повернувся до України з евакуації нещодавно.

  1. Продумайте можливі маршрути евакуації

Продумайте свої евакуаційні маршрути з тих місць, де ви перебуваєте або можете перебувати, зважаючи на різні можливі сценарії (коли загроза може насуватися з різних напрямків). Уважно слідкуйте за повідомленнями на офіційних каналах інформування органів влади.

  1. Дотримуйтеся активної позиції

Активна позиція в більшості випадків допомагає ефективніше уникнути загроз. Активна позиція передбачає уважне спостереження за ситуацією, а не хаотичне метушіння різними каналами інформації; тверезий аналіз ситуації на основі наявної інформації, а не піддавання паніці; прийняття власних зважених рішень.

  1. Прийміть, що страх — це нормально

Страх — це система оповіщення про загрози. Тому не бійтеся боятись, але пам’ятайте про те, що страх (як і будь-яка інші ваша емоція) має працювати на вас, а не ви на нього.

  1. Розвантажуйте психіку і не блокуйте емоції

Емоції є проявом наших відчуттів, вони можуть бути дуже різними — радісними і сумними, позитивними і негативними, цілісними та глибокими або мозаїчними та ніби «розірваними». Дуже важливо зрозуміти, що емоції — це почуття, які проявляються на зовні, тому одна з основних функцій емоцій — винести почуття з глибин вашої психіки — свідомості та підсвідомості. Блокуючи, стримуючи емоції всередині себе, ви заважаєте їм виконати основні їхні призначення — проявити ваші почуття та розвантажити психіку, захищаючи її в такий спосіб від надмірних навантажень. Тому смійтеся, коли весело або радісно, плачте або сумуйте, коли сумно, боляче або гірко, мовчіть, коли не хочеться говорити, та спілкуйтеся з тими, хто для вас справді важливий.

  1. Навчіться розуміти себе, власні відчуття

Дуже важливо дозволити собі відчувати та проявляти власні емоції — справжні, а не ті, на які вас намагаються спровокувати ззовні. Людина справді може почуватись спокійно в будь-якій ситуації — навіть в епіцентрі надзвичайних або критичних подій. Спокійно не означає безвідповідально або байдуже. Спокійно означає впевнено в собі, розуміючи, що відбувається довкола, та приймаючи виважені рішення щодо власних дій. На практиці внутрішній спокій та впевненість є дуже важливими для прийняття оптимальних рішень в критичних ситуаціях. З погляду психології відчуття внутрішнього спокою є головним критерієм того, що з вами все добре. Втрата такого спокою зазвичай є наслідком стресу — якщо протягом трьох діб ви не повернулися до нормального стану та світосприйняття, варто звернутися по підтримку до фахівця.

  1. Вчасно звертайтеся по допомогу

Вчасно звернутися до психолога — як вчасно звернутися до стоматолога: чим раніше, тим простіше. Перший переляк, страх сирени тощо подібні до першого зубного болю — це як «початковий карієс». У більшості випадків буде достатньо однієї консультації, щоби з ним впоратися. А от якщо сигналами власної психіки нехтувати, можна довести ситуацію і до «психологічного пульпіту», коли одним візитом не обійдешся. Але і в такій ситуації важливо пам’ятати, це — не вирок, і ситуацію можна успішно пропрацювати — головне, звернутися до кваліфікованого фахівця.

  1. Ставтеся до випробувань як до досвіду

Всі випробування даються по силах. Всім. Завжди. Без винятків. Сьогодні в Україні зміст старої мудрої фрази «Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими» можна майже фізично відчути — на передовій, в окупації, під обстрілами. Стикаючись із випробуванням, ми маємо можливість проявити якісь нові якості. Крім того, ми маємо можливість перетворити досвід, отриманий в період випробувань, на надбання і користуватися ним в нашому подальшому житті, але вже в спокійному режимі. Тобто випробування дає шанс особистісного зростання для кожного з нас. А загальнонаціональне випробування створює справді хороші умови для дорослішання та зростання нашої нації.

  1. Живіть активно, не відкладайте життя на «після війни»

Це ключова навичка, якої ми маємо набути. Широкомасштабна воєнна агресія росії докорінно змінила життя всієї країни, перетворивши мирне життя більшості громадян України на життя в умовах війни. Але важливо пам’ятати, розуміти та відчувати, що, перетворюючись з мирного на воєнне, життя не зникає, а лише змінюється. Воно стає дуже насиченим викликами, змінами, новими та сильними емоціями — але воно продовжує бути життям. Саме тому потрібно продовжувати жити, вести свої справи, навчатися відчувати та емоціонувати, дбати один про одного та про себе і берегти своїх близьких та себе — в кожен момент життя і саме там, де ви перебуваєте тут і зараз.

Як пропаганда на болотах оголосила «Червону калину» – «гімном націоналістичних батальйонів»


Днями російська пропаганда поширила чергову українофобську маячню про те, що знаменита пісня «Червона калина» – це гімн націоналістичних батальйонів. Але це вона зробила в дуже цікавий спосіб. Так зване протоболотне видання «Вести.ru» опублікували наступний матеріал (далі – дослівно мовою оригіналу):

«Победительнице конкурса «Королева красоты – Крым. Весна – 2022» и ее подруге пришлось извиняться после появления в Сети видео, на котором они исполняют песню, считающуюся гимном украинских националистов.
Ранее сообщалось, что в Крыму силовиками была организована проверка после появления в Сети видеозаписи, на которой крымская королева красоты Ольга Валеева и ее знакомая исполняют «Червону калину». Песня считается гимном украинских националистических батальонов.
После появления ролика глава Общественной палаты Крыма Александр Форманчук назвал увиденное не просто досадным недоразумением, а осознанным шагом и потребовал реакции от властей и правоохранителей.
По данным МВД по Республике Крым, установлением личностей «певиц» и их задержанием занимались сотрудники крымского Центра противодействия экстремизму, симферопольской полиции и регионального управления ФСБ.
Подозреваемые 33 и 35 лет были доставлены в правоохранительные органы, на них были составлены административные протоколы по факту дискредитации ВС РФ и пропаганды нацистской атрибутики или символики. По решению суда одна из задержанных получила 10 суток ареста, второй был назначен штраф в размере 40 тысяч рублей». http://surl.li/dgidu

Щодо долі, так званих, міс та її подруг – як то кажуть, за що боролися на те і напоролися (але за «Червону калину» – респект). А для тих, хто на болотах – трохи фактчеку, про те, що чудова пісня не гімн «націоналістичних батальйонів», а скоріше гімн українського спротиву.

Пропаганда

Українська народна пісня була написана відомим поетом, директором та режисером Українського театру «Українська Бесіда» Степаном Чарнецьким у 1914 році. «Червона калина» дуже швидко стала фактично неофіційним гімном українських січових стрільців. Це військові формування у складі армії Австро-Угорської імперії.  За розміром – це була бригада. Її сформовали під час Першої світової війни з українців, які проживали на території, яка тоді входила до Австро-Угорської імперії. http://surl.li/dgidp

Але традиція виконувати цю пісню, як військову пройшла через міжвоєнний час і отримала друге дихання під час Другої світової війни. Справа в тому, що чимало колишніх стрільці у роки Другої світової вступили і воювали у складі Української повстанської армії та Організації українських націоналістів. http://surl.li/dgidw

Наприклад, першим лідером ОУН став полковник Євген Коновалець, колишній командир Січових Стрільців. Проте, немає жодного історичного свідчення того, що «Червона калина» була гімном УПА чи ОУН. Наприклад, народний депутат України Володимир В’ятрович, розповідаючи про популярність пісні серед воїнів УПА, посилається на український художній фільм 2017 року про повстання українців у таборах ГУЛАГу на початку 50-х років. http://surl.li/dgidx

Натомість достовірно відомо, що друге життя пісня отримала наприкінці існування СРСР. Наприкінці 1980 року у пісні з’явився ще один куплет. Його додали українські дисиденти: композитор та диригент Леопольд Ященко та правозахисниця, учасник руху 60-десятників, мемуаристка, публіцистка, журналістка та редактор «Вісника репресій в Україні» Надія Світлична. http://surl.li/dgidz

Під час повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну 24 лютого 2022 року, «Червона калина» знову стала символом опору загарбникам не лише в Україні, а й у світі. Через декілька днів після початку війни її заспівав лідера гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка, який на той момент був у ТРО. Ще через деякий час британський гурт Pink Floyd записав кавер «Червоної калини» у виконанні Хливнюка. Кавер також набув шаленої популярності. http://surl.li/buzns

То ж російська пропаганда в котре викривила історію, в котре дискредитувала українську ідентичність, в котре проявила свій українофобський характер.

Безкоштовне навчання робітничим професіям


Освітній Хаб Тернопільщини пропонує можливість безкоштовно опанувати нові професії внутрішньо переміщеним особам. Заклади освіти відкривають двері для тих, хто хоче навчитися іншому фаху та готовий відвідувати відповідні курси.

«Всього в Тернопільській області допомогти переселенцям відгукнулося 10 закладів професійно-технічної освіти. Вони розробили кортокотермінові курси за 28 професіями Частина закладів знаходяться в обласному центрі, частина – в інших населених пунктах області: Кременці, Скалаті, Вишнівці, Бучачі, Підволочиську, Почаєві, Заводському.

Тому опанувати нову професію зможе кожен, не залежно від місця проживання.» – сказала директорка Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома.

Вибір професій досить різноманітний. Серед запропонованих: пекар, кондитер, перукар, манікюрник, кравець, монтажник, електромонтер, слюсар, токар, бляхар. І ще далеко не повний список.

«Для того, щоб записатись на навчання, потрібно заповнити анкету та обрати з переліку бажану професію. За даними реєстрації ми формуємо групи учасників навчальних програм і узгоджуємо графік занять із закладом. Тривалість навчання залежить від обраної професії і може коливатися від 6 до 60 навчальних годин.» – розповіла координаторка Освітнього Хабу Тернопільщини Ірина Яремчук.
Зареєструватись на навчання робітничим професіям можна за покликанням: http://surl.li/deecw

Всі курси є безкоштовними.

Сайт мережі Українських Освітніх Хабів: eduhub.org.ua.
Адреса Освітнього Хабу Тернопільщини: м.Тернопіль, вул.Руська, 17, 2 пов., 12 ауд.
Телеграм-канал Освітнього Хабу Тернопільщини: https://t.me/osvitniyhubternopil.
Адреса електронної пошти: [email protected], [email protected].

Підтримка підприємців у Тернополі та Ужгороді


20 вересня 2022 відбудеться прес-конференція з нагоди запуску проєктної діяльності центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у Тернополі та Ужгороді.

Центри Дія.Бізнес допомагатимуть у переміщенні підприємств зі сходу та центру України до безпечних районів Тернопільської та Закарпатської областей. Також планується сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб до місцевої бізнес-спільноти. 

Надаватиметься постійна консультативна та освітня підтримка щодо започаткування та ведення бізнесу. 

Крім того, планується створення коворкінгу в Тернополі. Це буде комфортний простір у приміщенні центру Дія.Бізнес у Тернополі для представників креативного сектору з постраждалих від війни міст сходу та центру України. 

Проєктна діяльність Центру Дія.Бізнес у Тернополі та Ужгороді виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) 

Прес-конференція відбудеться за участі: 

  • Тернопільської обласної військової адміністрації
  • Тернопільської міської ради
  • Андрія Ремізова, в.о. директора Офісу з розвитку підприємництва та експорту 
  • Оксани Качурівської, керівниці центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Тернополі, керівниці проєктного офісу West Ukraine Digital
  • Лесі Кайнер, керівниці центру підтримки підприємців Дія.Бізнес в Ужгороді

Коли? 20 вересня 2022 року, 12:00

Де? Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес у Тернополі (м. Тернопіль, Бізнес-центр К15, вул. 15 Квітня, 2м)

Подивитися онлайн-трансляцію прес-конференції можна буде на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Дія.Бізнес у Тернополі. 

 

Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес в Ужгороді створений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і Nokia. Центр в Ужгороді відкрито на базі Ужгородського національного університету за сприяння Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації.v

Шахрайський фейк про збір коштів для 93-ї ОМБР, який поширили на бланку Дніпропетровської адміністрації


Ми вже неодноразово у своїх публікаціях викривали шахрайські фейки про благодійні акції, гуманітарні заходи, збір коштів про допомогу, або фейки, що поширювалися у вигляді сфальсифікованих документів. Цього разу шахраї і фейкороби використали одразу два прийоми – поширили вкид про збір гуманітарної допомоги, сфабрикувавши документ на банку Дніпропетровської обласної адміністрації. Про це далі у матеріалі.

ФЕЙК

У мережі поширився нібито лист від імені і за підписом голови адміністрації області Валентина Резніченко у якому містився заклик про збір коштів на допомогу 93-тій ОМБР.

Вранці 16 вересня начальник військової адміністрації Дніпропетровської області Валентин Резніченко сам спростував цей фальсифікат у повідомленні на своїй сторінці у мережі Facebook:

«Ми ніколи і нікому не пишемо таких листів. Це шахрайство.

Творців цих мерзенних підробок уже затримано. Сподіваюся, на них чекає суворе покарання.

Підприємці! Не ведіться на такі безсоромні махінації. Ретельно перевіряйте всі послання, які отримуєте. Негідники інколи підіймають голови. Не давайте їм шансу. Вони мають стояти біля ганебної стіни. Давайте усі разом їм у цьому допоможемо.

Війна йде за нашу честь та гідність. І вона не тільки на фронті. Вона всередині кожного з нас. Ця гидота – такий же ворог нашої країни, як і ті, проти яких стоїмо на полі бою… Немає слів… Будьте пильними. Бережіть себе». http://surl.li/dappd

Цей лист дійсно отримали деякі підприємці області. У листі міститься запрошення долучитися до «гуманітарної допомоги ЗСУ». Зокрема вказується, що 93-тя ОМБР нібито потребує GPS-навігаторів, далекомірів, приладів нічного бачення, тепловізорів, квадрокоптерів тощо. Далі в листі вказуються реквізити, на які можна переказати кошти.

Лист розміщений на офіційному бланку облдержадміністрації, підробка досить вправна. Але на офіційній Facebook сторінці 93-тя ОМБр Холодний Яр нема жодних згадок про збір коштів на перелічені потреби. http://surl.li/dapow

Також не вдалося знайти оголошень про такий збір у мережі Інтернет.

Крім цих аргументів, які спростовують фальсифікований документ, слід звернути і на зміст листа. Так, на перший погляд здається, що його контекст виглядає правдивим. Але! Для надання більшої ваги зверненню та додаткового елементу правдивості, шахраї у листі пишуть, що зверненні про допомогу нібито адміністрація керується аж двома законами: ст. 14 «Законом про оборону» та про «Введення військового стану». Але ці закони не регламентують збір благодійної допомоги ні цивільним, ні військовим. Їх зміст зовсім про інше.

До того ж вкрай нетипово для ділового листування виглядають заключні тези про те, що такі дії «узгоджені з Президентом України. Бо наша країна – це Україна». Збір допомоги воїнам окремої бригади (при всій повазі до їх мужності і героїзму) – це не рівень узгодження Президента. До того ж, якщо щось і узгоджується з вищими особами держави, то як правили у діловодстві прийнято писати інакше – у тілі самого листа (а не в кінці незрозумілою ремаркою) та супроводжувати це фразами на кшталт: «виконуючи доручення/розпорядження», або «за узгодженням з органом «Х», доводимо до вашого відома (чи звертаємося до вас з пропозицією
проханням і т. ін.).

То ж будьте пильні, довіряйте лише офіційній інформації та уточнюйте все, що викликає навіть найменшу підозру! Особливо якщо це стосуються акцій допомоги цивільним або військовим.

Матеріал підготовлено партнером Мережі – проектом Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

Фейк про захоплення в полон «бурята», який катував українського військового


Днями у мережі поширився вкид, про те, що нібито під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині було захоплено у полон саме того «бурята», який катував українського полоненого. Відео із кадрами кастрації військового тоді підірвали мережу. І ось нібито звістка, що карма знайшла ката. Проте, нажаль і поки – це не відповідає дійсності.

ФЕЙК

Як аргумент доказу, що вбивцю було захоплено в полон демонструється здвоєне зображення – на одній його частині той самий окупант у «знаменитому» капелюху, по якому його потім і ідентифікували. На другій – чоловік з монголоїдними рисами обличчя у військовій формі та шоломі, який лежить на піддоні на роклі – спеціальному візку для перевезення вантажів на піддонах.

Проте, між цими двома персонажами немає нічого спільного – це зовсім різні окупанти.

Той другий, який ніби той самий кат, насправді сумнозвісний «бурят», якого взяли в полон ще у лютому 2022 року на початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Відео з допитом солдата, який дійсно заявив, що він бурят з’явилося 28 лютого у телеграм-каналах. Потім його поширили і деякі українські медіа.

Цей ролик і досі можна знайти в Youtube за запитом «полонений бурят».

Слід зауважити, що у «позитивному фейку» про начебто захоплення того самого вбивці, міститься помилка, яка була характерна для перших спроб встановити особу ката. Після поширення відео, на вбивцю почали, як кліше вішати, що то наче бурят (за монголоїдним типом обличчя). Проте, це було на рівні пліток.

Потім його помилково ідентифікували, як жителя міста Еліста (республіка Калмикія в РФ) віталія арошанова, що внесений навіть до переліку злочинців на сайті «Миротворець».

Крапку в історії з ідентифікацією поставили розвідувачі Bellingcat. Вони дійсно встановили реальну особу вбивці у капелюху, як тувинця Очур-Суге Монгуша.

Тож, нажаль поки реального злодія ще не схоплено і не покарано. Проте, ми впевнені, що цей момент обов’язково прийде. А публікація, що обула нині поширена – фейк, хоча і позитивний.

Маніпуляція кремля, що українське зерно постачається тільки до ЄС, а не у країни Африки, яким загрожував голод


Катастрофічну ситуацію для окупантів на фронті, кремлівська верхівка намагається компенсувати новими погрозами і шантажем світової спільноти. Так днями, бункерний диктатор, заявив, що москву у черговий раз обдурили у, так званій, «зерновій угоді». Мовляв обіцяли постачати зерно у країни Африки і Азії, яким загрожував голод, а все зерно йде у Європу. Чому це брехня і не прихована маніпуляція – пояснюємо.

НЕПРАВДА

Путін під час Східного економічного форуму 7 веренся у Владивостоці заявив, що росію «нахабно обманули», тому що українське зерно вивозиться здебільшого не  до Африки. За його словами, за лінією Всесвітньої програми продовольства ООН було завантажено «всього два кораблі із загальної кількості у 87 суден». Разом вони вивезли лише 60 000 тонн продовольства. При тому, що загалом з України вже вивезли більше 2 млн тонн.

«Якщо виключити Туреччину як країну-посередника, то все, майже все зерно, що вивозиться з України, спрямоване не до країн, що розвиваються і є найбіднішими, а до країн ЄС… Росію у цьому питанні «грубо кинули» та «обдурили», тому «варто замислитися про те, щоб обмежити напрямки вивезення зерна та іншого продовольства… «Я обовʼязково пораджуся щодо цього з президентом Туреччини Ердоганом», – заявив очільник країни-агресора.

Що ж відбувається насправді із постачанням зерна? А все якраз навпаки, а кремлівський диктатор та російська пропагандистські медіа-помийки, які миттєво рознесли «сенсаційну» заяв, маніпулюють і брешуть.

По-перше, росія у рамках зернової угоди не має ніяких прав і повноважень аби диктувати куди і у якій кількості постачається українське зерно.  Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у коментарі Reuters наголосив, що права голосу в межах «зернової угоди» росії ніхто не давав. http://surl.li/cyodw

«Угоди, підписані у Стамбулі… стосуються лише одного питання — перекидання вантажних суден через Чорне море. росія не може диктувати, куди Україна має спрямовувати своє зерно, і Україна не може диктувати те саме росії», — заявив Подоляк.

Тому закиди, що росію обдурили – відверта маніпуляція, бо не існує підґрунтя для обману.

По-друге. Об обсяги постачання зерна у різні регіони світу, далекі від тих, які оголошує кремль.

За даними Міністерства інфраструктури про експорт зерна у в рамках «зернової ініціативи» повідомляє наступне. http://surl.li/cyoez

З моменту виходу першого судна з українським продовольством і до сьогодні уже експортовано 2,37 млн тонн агропродукції. Зокрема, в країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн тонн, в Європу — 32 судна з 0,85 млн тонн, а в Африку — 16 суден з 0,47 млн тонн агропродукції.

Якщо говорити тільки про Африку, то в Єгипет було відправлено 8 суден (192 тис. тонн зерна), Судан — 3 судна (115 тис. тонн), Кенію — 1 судно (50 тис. тонн), Алжир — 1 судно (44 тис. тонн), Сомалі — 1 судно (29 тис. тонн), Джибуті — 1 судно (23 тис. тонн) та Лівію — 1 судно (16,5 тис. тонн).

Також в рамках допомоги населенню Африки, яке за даними Організації Об’єднаних Націй знаходиться на порозі гуманітарної катастрофи, вже відправлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП). На їх борту понад 60 тис. тонн пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.

Окрім цього, завдяки партнерам з ООН уже закуплено ще 190 тис. тонн зернових для подальшого експорту до держав африканського континенту.

Загалом, в рамках роботи ВПП з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. тонн агропродукції для боротьби з голодом. Найближче судно, яке зафрахтоване ВПП – це балкер KARIA ANGEL, який наразі проходить інспекційну перевірку у Стамбулі. Після перевірки його буде поставлено на завантаження 30 тисячами тонн пшениці у порту «Чорноморськ».

Окремо зауважимо, що підписана Україною, ООН та Туреччиною Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування не передбачає жодних обмежень щодо напрямків експорту.

Разом з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем закликаємо інші держави та приватних інвесторів долучитися до закупівлі зерна для населення Африки. Разом ми зможемо суттєво збільшити обсяги постачань агропродукції та ефективно протидіяти світовому дефіциту продовольства.

Зокрема, Державний секретар Ентоні Блінкен уже заявив про виділення 68 млн доларів на закупівлю зерна для потреб Африки.

ЯК ВИСНОВОК

Кремлівський диктатор збрехав про кількість суден – загалом з українських портів із зерном вийшло 102 судна. 70 з були відправлені у країни Азії та Африки і лише 32 – до Європи.

Друга брехня – постачання зерна у країни Африки за програмою Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП) – це окрема програма, направлена на екстрену допомогу. Крім цієї програми у африканські країни зерно постачається у великій кількості у рамках звичайних комерційних угод. Але так званий президент фейкової країни навмисне оперує даними тільки програми ВПП, що кардинально викривлює реальну картину поставок.

Третя брехня полягає в тому, що бункерний диктатор навмисно оперує даними по одній програмі (ВПП), які є дійсні не сьогодні – ті 60 тис тонн. За лаштунками залишили вже заплановані поставки зерна у межах 280 тис. тонн. Крім того, не лише Україна постачає зерно по цій ініціативі – ще 190 тис. тонн мають поставити інші країни.

БРЕХНЯ голови ради федерації валентини матвієнко про гуманних солдат рф, високоточну зброю і «перемогу»


Якщо 1 вересня у цивілізованих країнах – День шанування знань, то у ерефії – день шанування брехні та поширення чергової порції отруйної пропаганди на аудиторію школярів. Чи не одна з одіозних фігур кремлівської верхівки голови ради федерації валентини матвієнко «з високої трибу» через персональне звернення до дітей шкільного віку вливала їм у вуха класичні брехливі наративи про «гуманізм російських солдат, високоточну зброю і перемогу рф на полі бою вже ось-ось…». Тож вкотре зафіксуємо де брешуть кремлівські посіпаки

МЕСЕДЖ 1. «Российские военнослужащие действуют гуманно. Они не используют мирных граждан в качестве «живого щита», не ведут обстрел городских кварталов, не уничтожают объекты социальной и коммунальной инфраструктуры. Не запятнали себя расправами над военнопленными»

НЕПРАВДА

За даними ООН, з 24 лютого до 22 серпня включно через воєнні дії загинуло щонайменше 5 587 цивільних і 7 890 – отримали поранення. Більшість втрат – від вибухової зброї, зокрема, артилерії, балістичних ракет, реактивних систем залпового вогню або авіаударів. http://surl.li/cwpup

Через війну, за оцінкою Офісу генпрокурора, з 24 лютого до 23 серпня загинуло 374 дитини, 723 – поранено. http://surl.li/cwpux

Проте реальні цифри загибелі цивільних є набагато вищими, оскільки ні ООН, ні Україна не можуть поки точно встановити кількість жертв на тимчасово окупованих територіях. Так за оцінками різних фахівців, представників військової адміністрації кількість жертв серед мирного населення Маріуполя може сягати 20-22 000 людей.

Від початку війни в Україні росія у 60 разів частіше обстрілювала цивільні об’єкти, ніж військові. Про це повідомив Центр протидії дезінформації при РНБО України. У цифрах це 17,3 тисячі ударів по цивільних об’єктах і близько 300 – по військових. Насамперед окупанти завдають ударів по цивільній інфраструктурі міст, розташованих уздовж лінії фронту. http://surl.li/cwpwi

За оцінкою Київської школи економіки, під час бойових дій пошкоджено 24 800 км дороги. Постраждало або захоплено 388 заводів і підприємств, 19 аеропортів, 206 000 одиниць транспорту, 2290 освітніх закладів і 131 300 житлових будинків. Загальна сума прямих збитків від руйнування інфраструктури на 22 серпня – $113,5 млрд. http://surl.li/cwpwo

Щодо «незапятнали себя расправой над военнопленными», то ситуація із вбивством українських полонених у колонії у селищі Оленівка – красномовний приклад звортнього. Офіс генерального прокурора України розслідує удар по колонії в окупованій Оленівці, який призвів до загибелі 42 та поранення понад 130 українців, серед яких полонені військовослужбовці ЗСУ та цивільні.

За даними слідства, 29 липня держава-окупант завдала удару по території виправної колонії № 120 у тимчасово окупованому селі Оленівка Волноваського району Донецької області (…). Справу відкрили за ч. 2 статті 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, пов’язане з умисним убивством. http://surl.li/cwpxn

Крім того, від початку повномасштабної війни в Україні Офіс генпрокурора зафіксував більш ніж 36 тисяч різноманітних злочинів з боку російських окупантів. За інформацією Генпрокуратури, з 24 лютого зареєстровано 24 820 злочинів агресії та воєнних злочинів, до яких відносяться порушення законів та звичаїв війни, планування, підготовка або розв’язання та ведення агресивної війни, пропаганда, вбивство. http://surl.li/cwpyg

Отакий гуманізм…

Допомога Воїнам “Азов”


Безкоштовні навчання у ІТ сфері та багато іншого


Освітній Хаб Тернопільщини відкрив свої двері для гостей та мешканців області. Безкоштовно тут будуть навчати IT спеціальностям та робочим професіям, українській та англійській мовам, надавати психологічну та емоційну підтримку, а ще допомагатимуть у освоєнні найзатребуваніших серед роботодавців навичок.
Проєкт Освітній Хаб Тернопільщини реалізується ГО «Асоціація інноваційної та цифрової освіти» в межах проєкту «Трамплін до рівності», що імплементується Фондом ООН у галузі народонаселення, UNFPA у партнерстві з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та БО «Бітрут Академія» за фінансової підтримки Швеції. Хаб буде діяти в рамках мережі Українських Освітніх Хабів, яка визначена Міністерством освіти і науки України пріоритетним проєктом у сфері освіти під час війни, яку розв’язала рф.

«Для дітей, як переселенців так і місцевих мешканців також буде багато
цікавих активностей: спікінг-клаби з української та англійської мов, майстер-
класи, екскурсії та інші цікаві та корисні заходи» – повідомила координаторка
мережі Українських Освітніх Хабів, виконавчий директор Асоціації
інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Активна участь у реалізації даного освітнього проєкту належить саме Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації.

«Освітній Хаб Тернопільщини реалізовуватиме концепцію Навчання
Впродовж Життя (Life Long Learning) на території всієї області» – повідомила
директор Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державноїадміністрації Ольга Хома:
«Тому, саме наш департамент буде опікуватись розвитком цього проєкту на благо всіх, хто наразі мешкає в області».

Регіональні партнери проєкту – ГО «АТОМ» та Тернопільський кооперативний фаховий коледж. Запрошуємо до співпраці громадські організації, психологів, освітні установи!
Сайт мережі Українських Освітніх Хабів: www.eduhub.org.ua
Телеграм-канал Освітнього Хабу Тернопільщини:
https://t.me/osvitniyhubternopil
Адреса: 46000 Тернопільська область, м. Тернопіль, вул. Руська, 17, 2
поверх, 12 ауд. ( Тернопільський кооперативний фаховий коледж).

Координатор Хабу: Ірина Яремчук, +38 (097) 541 48 18 ,
[email protected]

США збільшать виробництво ракетних систем HIMARS для допомоги Україні


США наростять виробництво ракетних систем HIMARS. 

Про це пишуть nv.ua, посилаючись на пресслужбу Пентагону.

Також більше вироблятимуть високоточних снарядів GMLRS. Вільям ЛаПлант, заступник міністра оборони із закупівель і постачання, сказав, що вони отримали майже $400 млн для поповнення запасів HIMARS і GMLRS на складах Пентагону. Вони планують виділити близько $200 млн на розширення та прискорення виробництва. Збільшення виробництва пов’язане насамперед з допомогою Україні.

«Оскільки ми продовжуємо надавати Україні допомогу в забезпеченні безпеки, ми працюємо з промисловістю над прискоренням виробництва критично важливої ​​зброї та систем», — додав він.

Моряки матимуть можливість перетинати кордон


Моряки матимуть можливість перетинати кордон.

Про це повідомив прем’єр міністр України Денис Шмигаль.

Уряд ухвалив відповідне рішення на засіданні 27 серпня. Проте перетинати кордон буде можливо виключно за погодженням територіального центру комплектування та чоловікам, які є членами екіпажів морських і річкових суден та продовжують працювати на суднах. А також студентам (курсантам) закладів освіти, які мають пройти практичну підготовку на судні.

Уряд України припинив дію угоди про співробітництво з урядом росії в галузі атомної енергетики


Уряд України припинив дію угоди про науково-технічне та економічне співробітництво з росією в галузі атомної енергетики. 

Про це пише «Громадське», посилаючись на постійного представника Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Про це стало відомо 27 серпня. Так, у межах цієї угоди, яка була підписана у січні 1993 року, сторони мали здійснювати співробітництво щодо забезпечення екологічно чистої атомної енергетики, проєктування, будівництва й експлуатації атомних електростанцій та дослідних реакторів, зберігання та перероблення відпрацьованого ядерного палива тощо.

У липні Чорнобильська АЕС перейшла до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС). До цього атомна станція підпорядковувалася московському центру.

Запорізька атомна електростанція почала працювати двома блоками


Запорізька атомна електростанція 26 серпня почала працювати двома блоками.

Про це пише «Радіо Свобода», посилаючись на пресслужбу НАЕК «Енергоатом».

ЗАЕС була повністю відключена від енергосистеми 25 серпня. У п’ятницю вдень до мережі було підключено перший із зупинених блоків, а вчора, 26 серпня о 21:15, другий із зупинених учора енергоблоків ЗАЕС приєднано до мережі, триває набір потужності. Згідно з повідомленням, зауважень щодо роботи обладнання та систем безпеки немає.

Заклади освіти, які працюватимуть в онлайн режимі, розмістять внутрішньо переміщених українців


Кожна сім’я, що евакуюється з небезпечних регіонів і з ТОТ, буде забезпечена належними умовами для проживання та перезимує у теплі. У навчальних закладах, які працюватимуть в режимі онлайн, розмістять внутрішньо переміщених українців.

Про це наголосила очільниця Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Наразі в Україні значна кількість освітніх закладів готується до навчального року, але разом з тим збирається працювати у режимі онлайн. Їхні приміщення – утеплені й обладнані – можуть стати гарним прихистком для ВПО. Було вирішено збільшити кількість закладів, які переобладнають під місця компактного проживання внутрішніх переселенців.

Також вирішили долучити міжнародні та національні організації до ресурсної підтримки розгортання додаткової кількості місць для розміщення внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб у закладах освіти.

У США уклали контракт на виробництво NASAMS, які будуть передавати Україні


Армія США уклала контракт для розробки зенітно-ракетних систем NASAMS. Очікується, що їх передадуть Україні.

Про це пише «Громадське», посилаючись на саму компанію.

Контракт уклали на 182 мільйони доларів з військово-промисловою корпорацією Raytheon Technologies. У корпорації не уточнили, скільки систем замовила американська армія і скільки часу піде на їхнє виробництво.
NASAMS — передова система протиракетної оборони середньої та великої дальності. Вони потрібні Україні для знищення російських крилатих ракет. Ці установки можуть вражати цілі на відстані понад 160 км, але українським військам, можливо, доведеться пройти відповідне навчання.

Том Лаліберті, президент бізнес-напрямку компанії, сказав, що Raytheon Missiles & Defence та їхні партнери наполегливо працюють над тим, щоб швидко створити цю критично важливу, перевірену систему протиповітряної оборони, щоб допомогти українцям захищати свою Батьківщину.

За час повномасштабного вторгнення російські хакери атакували Україну більше тисячі разів


Протягом шести місяців війни CERT-UA зареєструвала 1 123 кібератаки.

Про це повідомили у Держспецзв’язку.

CERT-UA – це урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України, яка діє при Держспецзв’язку. Вони вказують, що найчастіше кіберзловмисники атакували Уряд і місцеві органи влади. Також серед основних цілей – комерційні та фінансові установи, органи сектору безпеки і оборони, підприємства енергетичного сектору, транспортної галузі та телекому – вся інфраструктура, яка працює для життєзабезпечення населення.

Попри санкції росія заробляє понад $1 млрд на місяць на торгівлі зі США


В американські порти продовжують надходити сотні товарів з Росії на понад $1 млрд на місяць.

Про це пише «Liga.net», посилаючись на видання AP.

З початку війни Росія продовжує щомісяця постачати товари до США на понад $1 млрд на тлі дії санкцій проти країни-агресора.

За даними Assosiated Press, Росія поставила у США понад 3600 партій деревини, металів, гуми та інших товарів за останні пів року. Це майже вдвічі менше, ніж товарообіг між країнами за цей самий період 2021 року, коли він становив близько 6000 партій. Зокрема, поки не планують забороняти постачання партій хімічних добрив із Росії, яких з початку війни прибуло понад 100 партій, повідомляє АР.

Крім того, деяким компаніям дозволили завершити контракти на постачання російських енергоресурсів, на які ввели ембарго.

Глава Офісу з координації санкцій Держдепартаменту США Джим О’Браян зазначив, що повністю заблокувати торгівлю з Росією неможливо, оскільки це може порушити світову торгівлю, а також більше зашкодить США, ніж країні-агресору.

Український дизайнер створив капелюшок для королеви Великої Британії Єлизавети


Український дизайнер головних уборів Руслан Багінський створив фетровий капелюшок для Єлизавети II на знак подяки за підтримку України у повномасштабній війні.

Про це пише nv.ua.

Дизайнер передав послу Великої Британії в Україні Мелінді Сіммонс подарунок для її Величності королеви Єлизавети. Це фетровий капелюшок блакитного кольору, прикрашена бантом і букетом кольорових фіалок та незабудок. Капелюшок для королеви дизайнер Руслан Багінський та його партнер Петро Ясинський передали у День Незалежності надзвичайному повноважному послу Великої Британії в Україні Мелінді Сіммонс.

У Польщі та Латвії зносять радянські пам’ятники


У Ризі, столиці Латвії, знесли радянський пам’ятник попри протести росіян. А у Польщі позбулися пам’ятника солдатам Червоної Армії у місті Бжеґ.

Про це повідомляють у «Громадське».

25 серпня у Ризі завершився демонтаж монумента Перемоги. Весь процес зайняв три дні, підготовчі роботи почалися 22 серпня. Спершу знесли групу скульптур, що зображують радянських воїнів. Наступного дня — скульптуру, що втілює образ Ніки — богині грецької міфології, що символізує перемогу та уособлення звитяги. 25 серпня демонтували останній елемент монумента — 79-метровий обеліск.

Активна декомунізація також відбувається у Польщі. 24 серпня там знесли пам’ятник радянської доби солдатам Червоної Армії місті Бжеґ. Протягом останніх трьох місяців у Польщі знесли вже понад 20 радянських пам’ятників, всього у планах 60. Пам’ятник у місті Бжеґ став 24-м знесеним із березня.

Перший пам’ятний знак Силам ТрО встановили в Ірпіні


У місті Ірпінь встановили перший в Україні пам’ятний знак Силам Територіальної оборони Збройних сил України.

Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Пам’ятний знак поставили на честь воїнів-добровольців, які першими стали на оборону міста Ірпінь і зробили усе, аби вигнати ворога з півночі Київщини.

Головне фото: Генеральний штаб ЗСУ

У Тернополі обмежили в’їзд вантажівок у місто


​Через підвищення температури повітря, у Тернополі обмежили в’їзд вантажівок у місто.

Про це повідомляють у пресслужбі ОВА.

Обмеження діятимуть з 10 : 00 до 22 :00, адже у найближчі дні на Тернопільщині очікують справжню спеку. Тернопільський обласний центр з гідрометереології прогнозує до 32 градусів за Цельсієм вдень та 17 градусів тепла у ночі.